«Swedbank» grupas peļņa Latvijā pirmajā ceturksnī € 25,5 miljoni

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

«Swedbank» grupa Latvijā šogad pirmajā ceturksnī strādāja ar 25,464 miljonu eiro peļņu, kas ir par 19,2% mazāk nekā pērn pirmajos trijos mēnešos, liecina bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats. Savukārt pašas «Swedbank» peļņa pirmajā ceturksnī samazinājusies par 19,5% un bija 23,655 miljoni eiro.

Savukārt «Swedbank» ārējās komunikācijas vadītāja Vineta Savicka aģentūrai BNS norādīja, ka «Swedbank» Latvija 2015.gadā pirmajā ceturksnī strādājusi ar 23 miljonu eiro peļņu, salīdzinot ar 32 miljoniem eiro 2014.gada pirmajā ceturksnī.

Savicka arī informēja - lai arī mazākos apmēros, tomēr arī šogad pirmajā ceturksnī turpinājās iepriekš veikto uzkrājumu atbrīvošana. «Swedbank» šogad pirmajā ceturksnī veica iepriekš veikto uzkrājumu atbrīvošanu viena miljona eiro apmērā pretstatā septiņiem miljoniem eiro 2014.gada pirmajā ceturksnī.

Tāpat viņa pavēstīja, ka salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem trim mēnešiem kopējie ieņēmumi samazinājušies par 10%. Zemo tirgus likmju negatīvajā ietekmē procentu ieņēmumi ir samazinājušies par 14%, ko daļēji kompensē augoša klientu aktivitāte karšu norēķinos, kreditēšanā un apdrošināšanā. Savukārt kopējie izdevumi pirmajā ceturksnī, salīdzot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, samazinājušies par 9%, sasniedzot ieņēmumu/izdevumu koeficientu 0,42. Izdevumu samazinājums panākts, turpinot fokusēties uz darbības efektivitātes palielināšanu.

«Lai arī ļoti zemās procentu likmes radījušas sarežģītu vidi bankām, tomēr vienlaikus tās sekmē klientu aktivitāti, īpaši kreditēšanas jomā,» sacīja «Swedbank» vadītājs Latvijā Māris Mančinskis.

Bankā informēja, ka no jauna izsniegto kredītu apmērs 2015.gada pirmajā ceturksnī sasniedza 176 miljonus eiro, salīdzinot ar 100 miljoniem eiro attiecīgajā periodā pirms gada. Ceturkšņa laikā uzņēmumi no «Swedbank» aizņēmušies 135 miljonus eiro, kas ir par 87% vairāk nekā pagājušā gada pirmajā ceturksnī. Savukārt mājokļu kreditēšana ir augusi par 25%, bet patēriņa finansēšana ir dubultojusies. Visvairāk kredītu izsniegts lauksaimniecības un mežsaimniecības, tirdzniecības, ūdens apgādes, transporta, kā arī informācijas tehnoloģiju un komunikāciju nozarēs. Kredītportfeļa amortizācija pirmajā ceturksnī palēninājās, kopējam kredītportfelim samazinoties par 1%, salīdzinot ar 2014.gada beigām.

Tāpat bankā minēja, ka slikto kredītu līmenis turpināja samazināties un 2015.gada marta beigās bija 147 miljoni eiro (2014.gada marta beigās - 215 miljoni eiro). «Kredītportfeļa kvalitāte turpināja uzlaboties un slikto kredītu īpatsvars šobrīd vērtējams kā mērens,» atzīmēja bankā.

Vienlaikus «Swedbank» piesaistīto noguldījumu apmērs palielinājās par 12% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu un par 2% šā gada pirmā ceturkšņa laikā.

2015.gada marta beigās «Swedbank» grupas aktīvi bija 4,907 miljardu eiro apmērā, kas ir par 3,2% jeb 164,575 miljoniem eiro mazāk nekā 2014.gada beigās, kad bankas grupas aktīvi bija 5,071 miljarda eiro apmērā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka 2014.gadā «Swedbank» grupas peļņa Latvijā bija 116,02 miljoni eiro, bet bankas peļņa bija 115,898 miljoni eiro. Savukārt pērn pirmajā ceturksnī «Swedbank» grupa strādāja ar peļņu 31,5 miljonu eiro apmērā, bet pati «Swedbank» guva 29,369 miljonu eiro peļņu.

Pēc aktīvu apmēra «Swedbank» ir lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu