Latvijas pārtikas un lauksaimniecības produktu eksports sarūk par 6%

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas pārtikas un lauksaimniecības produktu eksports 2014.gadā veidoja 2,175 miljardus eiro, kas ir par 138 miljoniem eiro jeb 6% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta apkopotā informācija.

Tajā norādīja, ka 2014.gadā pārtikas un lauksaimniecības produktu eksports veidoja 19,8% no kopējās Latvijas eksporta vērtības, kas ir par 1,4 procentpunktiem mazāk nekā gadu iepriekš. Vienlaikus ministrijā uzsvēra, ka, neraugoties pārtikas un lauksaimniecības produktu eksporta vērtības kritumu, šiem produkti trešo gadu pēc kārtas ir viena no nozīmīgākajām Latvijas eksporta nozarēm. Savukārt koku un koka izstrādājumu eksports 2014.gadā veidoja 2,066 miljonus eiro jeb 18,9% no kopējās Latvijas eksporta vērtības, ierindojoties otrajā vietā starp Latvijas nozīmīgākajām eksporta nozarēm.

Savukārt pārtikas un lauksaimniecības produktu eksporta struktūrā eksports uz Eiropas Savienības (ES) un trešajām valstīm pērn veidoja gandrīz vienādu daļu - 51% produktu tika realizēti ES iekšējā tirgū, bet 49% produktu pērn tika eksportēti uz trešajām valstīm.

Turpretī Latvijas pārtikas un lauksaimniecības produktu imports 2014.gadā bija 2,179 miljardi eiro, kas ir par 87 miljoniem eiro jeb 3,8% mazāk nekā gadu iepriekš. Tradicionāli pārtikas un lauksaimniecības produktu importa struktūrā imports no ES valstīm veido lielāko daļu – 2014.gadā 89% pārtikas un lauksaimniecības produktu tika ievesti no ES.

«2014.gadā, ņemot vērā eksporta vērtības straujāku samazinājumu, pārtikas un lauksaimniecības produktu ārējās tirdzniecības bilance bija negatīva - pārtikas un lauksaimniecības produktu eksports par četriem miljoniem eiro bija mazāks nekā šo produktu imports,» norādīja ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamentā.

Visvairāk lauksaimniecības un pārtikas produktu - 30% - no kopējās pārtikas un lauksaimniecības produktu eksporta vērtības Latvija pērn eksportēja uz Krieviju, kam seko Lietuva - 18% no kopējās eksporta vērtības, savukārt trešajā vietā ierindojas Igaunija - 11% no kopējās Latvijas eksporta vērtības.

Ministrijas speciālisti atzīmēja - lai arī Latvija kopumā pārtikas un lauksaimniecības produktus eksportē uz 144 pasaules valstīm, tomēr Krievija ir tradicionāli nozīmīgākā partnervalsts trešo valstu starpā. 2014.gadā eksporta vērtība uz Krieviju samazinājās par 11 miljoniem eiro jeb par nepilniem 2%. Eksports 2014. gadā pieauga uz Kazahstānu, Dienvidāfriku, Turciju, kā arī uz atsevišķām Ziemeļāfrikas valstīm, (Ēģipti, Lībiju, Maroku) un Kataru, Kongo, Keniju un Haiti.

Tāpat Latvija eksportēja pārtikas un lauksaimniecības produktus uz visām 27 ES valstīm, starp kurām nozīmīgākā eksporta galamērķa valsts ir Lietuva – 35% no kopējās eksporta vērtības uz ES valstīm. Pērn Latvijas eksports uz tradicionāli nozīmīgākajām eksporta valstīm ES valstu starpā Lietuvu, Igauniju, Poliju un Vāciju samazinājās par 17% jeb 159 miljoniem eiro, tostarp uz Lietuvu - par 6%, uz Igauniju - par 19%, uz Vāciju - par 33%, bet uz Poliju eksports saruka par 34%.

Savukārt importa ziņā Latvijai nozīmīgākā tirdzniecības partnervalsts ir Lietuva, no kuras 2014.gadā importēti 24% no kopējās pārtikas un lauksaimniecības produktu importa vērtības (27% no kopējās importa vērtības no ES valstīm), kam seko Polija - 11% no kopējās pārtikas un lauksaimniecības produktu importa vērtības un Igaunija - 9% no kopējās lauksaimniecības produktu importa vērtības.

Vienlaikus Latvijas imports no tradicionāli nozīmīgākajām importa valstīm ES valstu starpā pērn samazinājās par 6% jeb 78 miljoniem eiro - Latvijas lauksaimniecības un pārtikas preču imports no Lietuvas pērn samazinājās par 8%, no Igaunijas un Vācijas - par 7%, bet no Polijas - par 0,4%.

Latvija pārtikas un lauksaimniecības produktus importē no 77 pasaules valstīm, starp kurām nozīmīgākā importa valsts ir Krievija – 35% no kopējās importa vērtības no visām trešajām pasaules valstīm. No tradicionāli nozīmīgajām trešajām valstīm - Krievijas, Ukrainas, Norvēģijas un Kazahstānas - Latvijas imports pērn pieauga par 205 jeb 22 miljoniem eiro. Tāpat pērn pieauga Latvijas lauksaimniecības un pārtikas preču imports arī no Turcijas, ASV, Uzbekistānas un citām trešajām valstīm.

Starp 12 nozīmīgākajām eksporta produktu grupām, 2014.gadā Latvijas eksports samazinājums septiņām produktu grupām, tostarp būtiskāk eksporta vērtība samazinājās trīs produktu grupām - eļļas augu sēklām par 44% (48,5 miljoniem eiro), jo būtiski samazinājās tieši rapšu vai ripšu sēklu eksports, savukārt pārtikas rūpniecības atliekām eksporta vērtība pērn samazinājās par 33% (45,2 miljoniem eiro) - būtiski samazinājās eļļas raušu, kas iegūti ekstrahējot sojas pupu eļļu, un izstrādājumu, kas izmantojami dzīvnieku barībā, eksports - tāpat pērn par 29% (37,6 miljoniem eiro) samazinājās eksporta vērtība zivīm (būtiski samazinājās lasis, laša fileja, kūpināts lasis, saldētas brētliņas).

Kopējā eksporta vērtība eļļas augu sēklām, pārtikas rūpniecības atliekām un zivīm pērn samazinājās par 131 miljonu eiro, kas ir 95% no kopējā pārtikas un lauksaimniecības produktu eksporta vērtības samazinājuma.

Pēc ministrijas apkoptās informācijas, arī starp 12 nozīmīgākajām importa produktu grupām 2014.gadā imports samazinājās septiņām produktu grupām, tostarp būtiskāk importa vērtība samazinājās četrām produktu grupām - pārtikas rūpniecības atliekām - par 34% jeb 78,4 miljoniem eiro, zivīm - par 22% jeb 35,1 miljoniem eiro, gaļai un tās subproduktiem par 14% jeb 20,5 miljoniem eiro, kā arī taukiem un eļļām - par 17% jeb 19,4 miljoniem eiro.

Vienlaikus pērn būtiski pieauga bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērienu imports (+19% jeb 74,1 miljonu eiro pieaugums), augļiem un riekstiem (+11% jeb 15,1 miljoniem eiro), miltu izstrādājumi, konditoreja (+10% jeb deviņi miljoniem eiro), kā arī kafijas, tējas un garšaugiem (+11% jeb 6,9 miljoniem eiro).

Latvijas pārtikas un lauksaimniecības produktu eksports 2013.gadā veidoja 2,313 miljardus eiro. 2014.gadā Latvijas pārtikas un lauksaimniecības produktu eksports veidoja 21,2% no kopējās Latvijas eksporta vērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu