Pēc pamatvajadzību izdevumu segšanas ģimenei Rīgā paliek 56% ienākumu jeb € 751

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc pamatvajadzību izdevumu segšanas pārējiem tēriņiem ģimenei Rīgā paliek 56% no ienākumiem jeb € 751. Savukārt ģimenei Tallinā paliek 74% ienākumu jeb € 1455, bet Viļņā - 59% jeb € 723.

Šo atšķirību pamatā ir dažādais ienākumu līmenis Baltijas galvaspilsētās. Kamēr vidējie ģimenes rīcībā esošie ienākumi Rīgā ir 1342 eiro un Viļņā - 1236 eiro, Tallinā tie sasniedz 1953 eiro. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šie ienākumi pieauguši par 4% Viļņā, gandrīz par 8% Rīgā un par 9% Tallinā, liecina «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta veiktais Baltijas galvaspilsētu mājsaimniecību izdevumu pētījums.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem četru cilvēku ģimenes rīcībā esošā alga pirms nodokļiem Tallinā sasniedz 2296 eiro mēnesī, Rīgā - 1738 eiro, bet Viļņā - 1589 eiro. Tomēr arī nodokļi no ienākumiem Tallinā ir viszemākie (20%), kamēr Rīgā tie ir 25%, bet Viļņā - 22%.

«Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta personīgo finanšu eksperte Evija Kropa atzīst, ka vienlaikus ienākumu pieaugumam vērojams arī atsevišķu izdevumu kāpums, visizteiktākais - Rīgā, tomēr rezultātā iznākums ir iedzīvotājiem labvēlīgs - salīdzinājumā ar pagājušo gadu ģimenes pamatvajadzību segšanai nepieciešamais izdevumu slogs samazinājies par 2-3%.

Pārtika joprojām ir lielākā mājsaimniecību izdevumu pozīcija visās Baltijas galvaspilsētās.

2015.gada februāra pētījumu kompānijas «Nielsen» dati liecina, ka visaugstākās izmaksas par optimālu pārtikas grozu ir ģimenei Rīgā - 312 eiro, bet zemākās Viļņā - 291 eiro. Tallinā par optimālu pārtikas grozu ģimenēm jātērē 299 eiro.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, izdevumi par pārtiku ģimenēm Rīgā un Tallinā sarukuši gandrīz par 6%, tādējādi samazinot tēriņus par aptuveni 20 eiro mēnesī, bet Viļņā izdevumi pārtikai auguši par aptuveni 1% jeb trīs eiro mēnesī.

Kropa skaidroja, ka Latvijā, līdzīgi kā Igaunijā, cenas samazinājušās visām pārtikas grupām, izņemot maizi un graudaugu produktus, kas palikuši dārgāki, un olbaltumvielu pārtikas grupu (gaļa, zivis, rieksti u.c.), kas saglabājusi iepriekšējo cenu līmeni. Tikmēr Lietuvā cenas augušas gan piena produktiem, gan olbaltumvielu pārtikas grupai, kā arī citām pārtikas groza sadaļām. Kopumā lielākā daļa pārtikas grozā esošo sadaļu visdārgāk izmaksā Rīgā dzīvojošām ģimenēm, izņemot gaļu, zivis, riekstus un taukvielas, kas ir dārgākas Igaunijā, kā arī piena produktus, kas visdārgākie ir Lietuvā.

Saskaņā ar «Nielsen» datiem preces ar atlaidēm veido nozīmīgu daļu no kopējā pārtikas un ikdienas preču tirdzniecības apgrozījuma Latvijā un Lietuvā (vairāk nekā 40%), kam seko Igaunija ar vairāk nekā 30%. Tajā pašā laikā akcijās pircēji vairāk iegādājas to zīmolu preces, kuras pazīst un ir iecienījuši.

Otra lielākā izmaksu pozīcija ģimenēm ir mājokļa izdevumi. Rīgā un Viļņā tie ir 13% no ģimenes rīcībā esošajiem ienākumiem, bet Tallinā aptuveni 10%. Īpašumā esoša mājokļa izmaksas ir ievērojami zemākas, ja salīdzina ar īrētu vai kredītā pirktu mājokli, skaidroja «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta vadītāja Evita Jansone.

Četru cilvēku ģimene, kas dzīvo sev piederošā 70 kvadrātmetrus plašā mājoklī daudzdzīvokļu mājā, ik mēnesi tērē ap 200 eiro Tallinā, ap 179 eiro Rīgā un ap 158 eiro Viļņā.

Lielāko daļu izdevumu veido siltuma un apsaimniekošanas izmaksas,

lai gan izdevumi par apkuri visās Baltijas valstu galvaspilsētās samazinājušies par 6,5-9%, ietaupot ģimenēm līdz pat astoņiem eiro mēnesī.

Salīdzinājumā ar situāciju pērn izmaksas par ūdensapgādi un kanalizāciju pieaugušas Viļņā (par 14%) un Rīgā (par 25%), kas vērtējams kā nozīmīgākais palielinājums no mājokļa izmaksu pozīcijām. Līdzīgu palielinājumu izmaksās veido elektrības cenu pieaugums Rīgas mājsaimniecībām (24,7%), kamēr Tallinā un Viļņā dzīvojošām ģimenēm tēriņi par elektrību ir samazinājušies par 7-8%.

Jansone norādīja, ka visās trīs galvaspilsētās ģimenēm visdārgāk izmaksā īrēts mājoklis.

Kopš pagājušā gada īres cenas Rīgā augušas par 15% un Viļņā par 5%. Ierēķinot ikmēneša kredīta maksājumu, mājokļa izdevumi kredītā pirktos dzīvokļos Rīgā un Viļņā ir gandrīz par trešdaļu (Rīgā par 28%, Viļņā par 35%) zemāki nekā īres dzīvokļos. Tallinā kredītā pirkta dzīvokļa izmaksas ir līdzvērtīgas īrētam, kas skaidrojams ar augstākām nekustamā īpašuma cenām.

«Daļai ģimeņu šķērslis sava mājokļa iegādei kredītā ir pirmās iemaksas neesamība.

Īpaši sarežģīti izveidot uzkrājumus pirmajai iemaksai ir tiem iedzīvotājiem, kuri patlaban mājokli īrē,

tāpēc īres cenu pieaugums Rīgā un Viļņā šo problēmu aktualizē vēl vairāk,» sacīja Jansone.

Rīgā saglabājas visaugstākās sabiedriskā transporta izmaksas.

Tallinas iedzīvotāji turpina pārvietoties bez maksas, Viļņā izmaksas ir nemainīgas, bet Rīgā kopš pagājušā gada tās augušas par 25%. Rīgā šim nolūkam ģimene tērē 100 eiro mēnesī, bet Viļņā - nepilnus 64 eiro.

«Ja salīdzinām ieguvumus no pārtikas cenu samazināšanās, kas Rīgas ģimenei ir nepilni 20 eiro mēnesī, tad sabiedriskā transporta izdevumu pieaugums to pilnībā nodzēš, atstājot ģimenes finanses nulles pozīcijā,» sacīja Kropa.

Tomēr ģimenes rīcībā esošie ienākumi salīdzinājumā ar 2014.gadu ir pieauguši visās trīs Baltijas valstīs. Tallinā ģimenes rīcībā paliekošie ienākumi šogad palielinājušies par 189 eiro mēnesī, Rīgā par 92 eiro mēnesī un Viļņā par 53 eiro mēnesī.

Jau ziņots, ka no Baltijas valstu galvaspilsētām Rīgā dzīvojošie pamatvajadzību nodrošināšanai tērē visvairāk, liecina «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta veiktā Baltijas galvaspilsētu mājsaimniecību izdevumu pētījuma rezultāti.

Četru cilvēku ģimene, kas dzīvo sev piederošā 70 kvadrātmetru dzīvoklī padomju laikā celtā daudzdzīvokļu mājā, par pārtiku, mājokli un transportu Rīgā tērē 44%, Viļņā - 41,5%, bet Tallinā tikai 25,5% no mājsaimniecības rīcībā esošajiem ienākumiem.

Tas nozīmē, ka ar tipisku patēriņa modeli šāda ģimene pārtikai, mājoklim un sabiedriskajam transportam Rīgā iztērē ap 591 eiro mēnesī, Viļņā ap 513 eiro, bet Tallinā ap 499 eiro mēnesī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu