Latvijas uzņēmējs vēlas no Lietuvas bankrotējušās «Ūkio bankas» atgūt 17 miljonus eiro

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas uzņēmējs Oļegs Roščins vēlas atgūt 18,379 miljonus ASV dolāru (17,1 miljonu eiro) no bankrotējušās bankas «Ūkio bankas», kurus Lietuvas tiesa 2012.gadā pasludināja par bez īpašnieka esošu īpašumu.

Roščins vēlas panākt vienošanos ar Lietuvas valdību sešu mēnešu laikā, kā to paredz investīciju veicināšanas un aizsardzības līgums, kas noslēgts starp Lietuvu un Latviju. Ja vienošanas netiks panākta, viņš plāno vērsties Starptautiskajā Investīciju strīdu izšķiršanas centrā (ICSID).

Latvijas uzņēmējs Lietuvas vēstniecībā ASV 16.aprīlī iesniedza prasību par sarunu sākšanu saistībā ar līguma pārkāpumu.

Roščins iepriekš bija vērsies ICSID, bet Lietuvas Ārlietu ministrija ar notu informēja centru, ka iespējas panākt vienošanos, kas pieejamas saskaņā ar līgumu, nav strīdā izmantotas. Uzņēmējs savu iesniegumu vēlāk atsauca.

Viņš apgalvo, ka ir īpašnieks ārzonas kompānijām «Korofalt Ventures», «Logotreck Productions», «Machinery Trade», «Mita Group» un «Advanta Group» un ka viņš ir pārskaitījis 3,3-3,86 miljonus ASV dolāru (3,05-3,57 miljonus eiro) uz to kontiem «Ūkio bankas», lai iegādātos televizorus, video aprīkojumu, pārtikas produkciju un mājsaimniecības preces.

Prokuratūra 2011.gadā nespēja identificēt personas, kas ir pārskaitījušas naudu, un Kauņas apgabaltiesa togad deva rīkojumu naudu ieskaitīt valsts īpašumā kā bez īpašnieka esošu.

Uzņēmēja Vladimira Romanova, kurš tagad slēpjas Krievijā, kādreiz kontrolētās bankas darbība tika apturēta 2013.gada februārī. Tiesa vēlāk sāka «Ūkio bankas» bankrota procesu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu