Grieķijai būšot vienošanās ar Krieviju par gāzesvadu - par to saņems miljardus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Grieķija un Krievija nākamnedēļ noslēgs vienošanos par plānota gāzesvada pagarināšanu līdz Grieķijai, un Grieķija par to saņems avansa maksājumu vairāku miljardu eiro apmērā, sestdienas vakarā paziņoja Grieķijas ierēdnis, apstiprinot Vācijas žurnāla «Spiegel» ziņu. Kremļa administrācija ir noliegusi ziņu par šādu vienošanos.

Grieķija saņems avansa maksājumu no Krievijas par jaunā gāzesvada «Turkish Stream» («Turku plūsma») pagarināšanu līdz Grieķijai. «Vienošanās par cauruļvada būvniecību tiks parakstīta otrdien Atēnās ar augsta līmeņa Krievijas delegāciju,» sacīja Grieķijas ierēdnis, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

«Šī vienošanās noteiks nosacījumus būvniecības finansēšanai un gaidāmo maksājumu [par gāzes tranzītu caur Grieķiju] līmeni,» piebilda ziņu avots.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs šādu ziņu noliedza. «Nē, nav nekādas vienošanās,» Peskovs paziņoja radiostacijai «Business FM».

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušonedēļ Grieķijas premjerministra Alekša Cipra Maskavas vizītes laikā paziņoja, ka viņu sarunās «tika apspriests enerģētiskās sadarbības jautājums .. un to pētīs eksperti, tomēr Krievija nav solījusi finansiālu palīdzību - vienkārši tāpēc, ka neviens no nav lūdzis».

«Spiegel» interneta izdevums «Spiegel Online» sestdien ziņoja, ka Grieķija gatavojas otrdien vienoties ar Krieviju par piedalīšanos gāzesvada «Turkish Stream» būvniecībā, par to saņemot no trim līdz pieciem miljardiem eiro. Šos līdzekļus Maskava varētu pārskaitīt kā avansa maksājumu par gāzes tranzītu, vēstīja «Spiegel Online», atsaucoties uz vārdā neminētu Grieķijā valdošās kreiso partiju apvienības SYRIZA augstu pārstāvi.

Austrijas laikraksts «Die Presse» sestdien ziņoja, ka ir saņēmis apstiprinājumu no Krievijas ziņu avota, kas ir tuvs sarunām par plānoto vienošanos.

Ziņu aģentūras AFP intervētais Grieķijas ierēdnis pavēstīja, ka šāds avansa maksājums «tiešām ir gaidāms, un tā apjoms būs tuvāks «Spiegel» minētajai augstākajai robežai». Ziņu avots piebilda, ka šie līdzekļi Grieķijai kļūs pieejami «nākamajos mēnešos».

Ja šāda vienošanās tiks noslēgta, jebkāds avansa maksājums būs vēlams ienākumu avots Grieķijai, kura mēģina vienoties ar ES par 7,2 miljardu eiro liela glābšanas aizdevuma maksājuma veikšanu.

Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible, sestdien atbildot uz jautājumu par «Spiegel» ziņu, sacīja, ka viņš būtu priecīgs, ja Grieķijai izdotos noslēgt šādu vienošanos ar Krieviju.

«Es nezinu detaļas, un man tās nav jāzina. Tomēr viss, kas palīdz Grieķijai, ir labs,» piebilda Šoible.

Gāzes cauruļvada «Turkish Stream» darbības uzsākšana ir gaidāma ne agrāk par 2019.gadu, un Krievija ar Turciju vēl nav noslēgušas galīgu vienošanos par šo gāzesvadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu