FM: uz Junkera finansējumu varēs pretendēt ilgtspējīgi un ekonomiski tālredzīgi projekti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera investīciju plāna finansējumu varēs pretendēt ilgtspējīgi un ekonomiski tālredzīgi projekti, norādīja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļā.

Ministrijā informēja, ka pašlaik notiek darbs pie Eiropas stratēģisko investīciju fonda izveides - tas varētu noslēgties gada vidū.

«Pēc tam būs skaidri projektu atlases un pieteikšanas kritēriji, kā arī pati projektu pieteikšanas kārtība. Bet jau šobrīd skaidrs, ka projektiem jābūt maksimāli ilgtspējīgiem un ekonomiski tālredzīgiem, jo Junkera plāns neizsniegs grantus, bet gan aizdevumus un galvojumus. Ņemot vērā, ka finansējuma saņēmējam ieguldījums būs jāatmaksā, projekti tiks vērtēti, galvenokārt pamatojoties uz to progresivitātes līmeni un iespējām piesaistīt privātus investorus,» atzīmēja FM.

Tāpat ministrijā norādīja, ka līdz gada vidum tiks izveidoti Eiropas Investīciju konsultāciju centri, kas konsultēs gan projektu iesniedzējus, gan potenciālos investorus, kas vēlēsies projektus atbalstīt.

FM klāstīja, ka galvenie investīciju segmenti, kuros iesniedzami projekti būs zināšanas un digitāla ekonomika, kas ietver publisko un privāto investīciju izpētes un attīstības projektus, enerģijas savienība, kas paredz starpsavienojumu un enerģijas ražošanu, kā arī energoefektivitātes projektus. Tāpat tiks atbalstīti transporta projekti, kas ietver koridoru un savienojumu izveidi, uzņēmējdarbības veicināšanu un pilsētvides transportu, sociālās infrastruktūras projekti, kas paredz attīstīt izglītības iestādes, veselību, kā arī vides un pilsētvides projektu realizāciju, kā arī resursu un vides projekti, kas ietver dabas resursu efektīvu un drošu izmantošanu, klimata pārmaiņu jautājumu risināšanu.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Junkers 2014.gada novembra beigās oficiāli paziņoja par Eiropas stratēģisko investīciju fonda izveidi, kura mērķis ir veicināt Eiropas Savienības (ES) ekonomikas izaugsmi. Plāns paredz, ka ES ekonomikai laikā no 2015.līdz 2018.gadam tiktu piesaistītas investīcijas vismaz 315 miljardu eiro apmērā.

Eiropas stratēģisko investīciju fonda izveide ir viena no galvenajām Latvijas prioritātēm ES Padomes prezidentūras laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu