Martā sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā par 3,2% augstākas nekā pērn

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Martā neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā bija par 3,2% augstākas nekā 2014.gada martā, un ir vidēji 650,7 eiro par kvadrātmetru, liecina nekustamo īpašumu kompānijas «Ober Haus» sagatavotais jaunākais tirgus apskats.

Apskatā minēts, ka atbilstoši Zemesgrāmatas datiem Rīgas pilsētā reģistrēto dzīvokļu pārdošanas darījumu skaits šā gada martā, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir samazinājies par gandrīz 24%. Salīdzinot Zemesgrāmatā reģistrēto darījumu skaitu Rīgā šā gada pirmajos trijos mēnešos, ar attiecīgo periodu pagājušajā gadā, pārdošanas darījumu skaits samazinājies par 22,5%.

«Martā interese par dzīvokļiem Rīgas mikrorajonos samazinājās, salīdzinot ar netipiski augsto interesi gada pirmajos divos mēnešos. Pircēji interesējās gan par nelieliem vienas līdz divu istabu dzīvokļiem, gan lielākiem trīs līdz četru istabu dzīvokļiem. Lielākā interese tika izrādīta par dzīvokļiem ar nelielām platībām cenu kategorijā līdz 30 tūkstošiem eiro, taču pietiekami liela interese bija arī par dzīvokļiem cenu kategorijā līdz pat 50 tūkstošiem eiro,» norāda «Ober Haus» eksperti.

Pārskatā piebilsts, ka lielākā interese tika izrādīta par dzīvokļiem Imantā un Āgenskalnā, taču pieprasījums krietni pārsniedz piedāvājumu.

Cenu amplitūda dzīvokļiem Rīgas mikrorajonos joprojām ir ļoti dažāda – gan atbilstoša tirgus situācijai, kas ir 450 līdz 700 eiro par vienu kvadrātmetru, gan neatbilstoša tirgus situācijai, kas ir no 800 līdz pat tūkstoš eiro par vienu kvadrātmetru.

Arī Rīgas centrā martā ir novērojams klientu aktivitātes samazinājums. «Par īpašumiem interesējas tikai vietējie klienti, kas meklē nelielus remontētus divu istabu dzīvokļus centrā ar vidējo cenu līdz 55 tūkstošiem eiro un trīs istabu dzīvokļus ar vidējo cenu līdz 70 tūkstošiem eiro. Liela daļa rezidentu, kas ir gatavi iegādāties īpašumu, joprojām atklāti atzīst, ka cer tomēr uz cenu samazinājumu,» teikts pārskatā.

«Ober Haus» atzīmē, ka ir interese no vietējiem pircējiem arī par lielākiem trīs un četru istabu dzīvokļiem renovētās ēkās ar vidējo cenu no 150 tūkstošiem eiro līdz 200 tūkstošiem eiro. Taču pircēju prasībām atbilstošu piedāvājumu šobrīd tirgū ir salīdzinoši maz, jo tiek izskatīti tikai kvalitatīvi remontēti dzīvokļi renovētās ēkās.

Savukārt interese no nerezidentu puses ir izzudusi. Joprojām vienīgie interesi par dzīvokļu īpašumu iegādi izrāda tie nerezidenti, kas jau ir iegādājušies kādu īpašumu un pārcēlušies uz dzīvi Latvijā.

Martā, kā novēroja «Ober Haus» speciālisti, cenu izmaiņas dzīvokļiem centra segmentā netika fiksētas. Pilsētas tālajā centrā vidējās pārdošanas cenas neremontētiem dzīvokļiem ir no 700 līdz 1300 eiro par vienu kvadrātmetru, remontētiem dzīvokļiem nerenovētās pirmskara ēkās - no 1000 līdz 2000 eiro par vienu kvadrātmetru, remontētiem dzīvokļiem renovētās ēkās – no 1700 līdz 2500 eiro. Tuvajā centrā, klusajā centrā un Vecrīgā – vidējās pārdošanas cenas neremontētiem dzīvokļiem ir no 800 līdz 2300 eiro par vienu kvadrātmetru, remontētiem dzīvokļiem nerenovētās pirmskara ēkās - no 1200 līdz 3200 eiro par vienu kvadrātmetru, remontētiem dzīvokļiem renovētās ēkās – no 2500 līdz 4700 eiro.

Nekustamo īpašumu kompānija «Ober Haus Real Estate Latvia» («Ober Haus «) ir dibināta 2004.gadā, un tās pamatkapitāls ir 334,4 tūkstoši eiro. Uzņēmums pieder Igaunijas kompānijai «Ober Haus Real Estate Advisors». Kompānijai Baltijas reģionā, Polijā un Ukrainā kopumā ir vairāk nekā 30 biroju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu