Dūklavs: vairāk nekā 100 saimniecību no bankrota izglāba konsultanti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Iepriekšējā krīzē, kas lauksaimniecības nozari piemeklēja 2009.gadā, bankrota priekšā bija apmēram 105 saimniecības, kuras tomēr izdevies izglābt, pateicoties nozares ekspertu konsultācijām, šodien Latvijas lauku konsultāciju centra (LLKC) rīkotajā konferencē atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

«2009.gadā piedzīvojām krīzi, kas bija daudz dziļāka nekā patlaban, un vismaz 105 saimniecības vērsās ministrijā ar domu, ka bankrots ir klāt un nepieciešama palīdzība,» sacīja Dūklavs.

Viņš arī atzina, ka, lai risinātu situāciju, atrasti papildu līdzekļi LLKC, kas organizēja četru līdz piecu cilvēku grupu, kurā ietilpa visu svarīgāko nozaru eksperti - zootehniķis, finansists, ekonomists. Eksperti devušies uz saimniecībām, lai sniegtu padomus.

«Jāatzīst, ekspertiem nācās konstatēt, ka zemnieka zināšanas attiecīgā nozarē ir tik vājas, ka īsti nemāk ne sarēķināt barības devas, ne saprast, kā lietot medikamentus, kur nu vēl runāt ar bankām un pierādīt naudas plūsmas. Ar ekspertu palīdzību saimniecībām tika atrasts variants, kā mainīt maksājumu kārtību, šo to atlikt, un rezultātā no šīm saimniecībām bankrotu nepiedzīvoja neviena. Tas ir piemērs reālam darbam, kad smagā situācijā konsultāciju dienests paglāba no bankrota daudzas saimniecības,» atzina ministrs.

Viņš arī norādīja, ka arī patlaban situācija daudzās saimniecībās nav viegla, īpaši piensaimniecības nozarē, līdz ar to valsts finansēto LLKC ekspertu padomi joprojām ir nepieciešami, un tos visaktīvāk izmantojot tieši mazās un vidējās saimniecības.

Kā ziņots, lai diskutētu par lauksaimniecības konsultāciju sistēmas pilnveidošanu ES, šodien Rīgā sākas divu dienu konference, kurā pulcējas augsta līmeņa lauku politikas veidotāji un lauksaimniecības konsultāciju eksperti no ES un Austrumu partnerības valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu