LDDK aicina neatjaunot MUN likmi 9% apmērā; budžeta komisijas atbalstu negūst

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē ceturtdien aicināja deputātus neatjaunot mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) likmi 9% apmērā, atstājot spēkā pašreizējos likumdošanas aktus.

Budžeta komisijai sēdē ceturtdien paredzēts turpināt darbu pie grozījumiem MUN likumā, kas paredz atjaunot nodokļa likmi 9% apmērā. LDDK pārstāvis sēdē atzīmēja, ka attiecīgo darbu vajadzētu pārtraukt, jo nebūtu lietderīgi pieņemt likuma grozījumus, kas budžetā šogad prasa papildu septiņus miljonus eiro - tostarp 5,5 miljonus eiro plānots attiecīgajam mērķim virzīt no budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem».

Vienlaikus konfederācijas pārstāvis atzīmēja, ka būtu jāturpina darbs pie minimālās sociālās apdrošināšanas iemaksu koncepcijas, taču tas neesot saistāms tikai ar MUN režīmu.

Savukārt Saeimas budžeta komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis sēdē minēja, ka vairākas parlamenta partijas pirms vēlēšanām pērnā gada rudenī solīja strādāt pie MUN likmes atjaunošanas 9% apmērā.

Tikmēr Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš sēdē sacīja, ka ir par MUN likmes atjaunošanu 9% apmērā, taču neatbalsta specifisku nozaru noteikšanu, kurās nebūtu pieļaujams MUN režīms.

Deputātu atbalstu LDDK iniciatīva neguva, komisija ceturtdien turpina darbu pie grozījumu MUN likumā, kas paredz atjaunot nodokļa likmi 9% apmērā, sagatavošanas apstiprināšanai trešajā lasījumā.

Jau ziņots, ka valdība ir atvēlējusi septiņus miljonus eiro, lai kompensētu nodokļa likmes atjaunošanas 9% apmērā fiskālo ietekmi uz šā gada budžetu, ar nosacījumu, ka MUN likuma grozījumi paredzēs ne tikai likmes atjaunošanu 9% apmērā pirmos trīs uzņēmuma darbības gadus, bet arī to, ka mikrouzņēmuma darbinieki papildus likumā noteiktajam ir sociāli apdrošināmi ar mērķi triju gadu laikā sasniegt sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēru, kas atbilst darba devēja un darba ņēmēja iemaksu summai, kas aprēķināta no minimālās mēneša darba algas.

Finanšu, Ekonomikas un Labklājības ministrijas speciālistu darbu grupa līdz 1.septembrim izstrādās minimālās sociālās apdrošināšanas iemaksu koncepciju saistībā ar plānoto MUN likmes atjaunošanu 9% apmērā.

Valdībai arī paredzēts uzdevums izstrādāt sarakstu ar tām jomām, uz kurām nevajadzētu attiecināt MUN režīmu. Valdībai attiecīgie noteikumi būs jāpieņem līdz šā gada 15.augustam, ierobežojumiem attiecībā uz atsevišķām jomām vajadzētu stāties spēkā no nākamā gada 1.janvāra, un tajā tiktu paredzēti dažādi pārejas periodi atkarībā no mikrouzņēmuma dibināšanas laika.

MUN likmi 9% apmērā paredzēts attiecināt uz uzņēmuma saimnieciskās darbības pirmajiem trijiem gadiem tiem mikrouzņēmumiem, kuriem gada apgrozījums ir no 7000,01 līdz 100 tūkstošiem eiro. Sākot ar uzņēmuma darbības ceturto gadu, likmi plānots noteikt 12% apmērā no apgrozījuma.

Tāpat vēstīts, ka pagājušā gada novembrī par spīti iebildumiem no uzņēmēju organizācijām Saeima grozīja MUN likumu, paredzot attiecīgā nodokļa likmes celšanu no 9% līdz 11% 2015.gadā, līdz 13% 2016.gadā un līdz 15% 2017.gadā.

MUN 9% apmērā no apgrozījuma tika ieviests 2010.gada septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu