KP bažas par «Latvenergo» iespējamu piekļuvi konkurentu datiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

AS «Sadales tīkls» uztur datubāzi ar elektroenerģijas tirgotājiem nepieciešamo informāciju par klientiem, bet šo datubāzi faktiski nodrošina AS «Latvenergo», garantējot sev piekļuvi visu konkurentu klientu datiem, žurnālistiem sacīja Konkurences padomes (KP) vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa stāstīja, ka «Latvenergo», darbojoties elektroenerģijas tirgū, var izmantot priekšrocības, ko tam sniedz vēsturiskā atpazīstamība.

Pēc Ābramas sacītā, «Latvenergo» elektroenerģijas tirgošanai izveidoja atsevišķu meitassabiedrību SIA «Elektrum Latvija», formāli novēršot šķērssubsīdijas, taču piedāvājumus patērētājiem sagatavoja un izteica «Latvenergo», tādējādi izmantojot klientu uzticību atpazīstamajam zīmolam.

KP ir sniegusi priekšlikumus, lai pilnībā nodalītu «Sadales tīkla» administrēto datubāzi, tādējādi izslēdzot konkurences kropļošanas riskus.

Ābrama arī informēja, ka vēl viens risks ir «Sadales tīkla» monopolstāvoklis attiecībā pret tirgotājiem. «Visiem elektrības tirgotājiem ir jāslēdz līgumi ar «Sadales tīklu», tomēr nav mehānisma, kas aizsargātu tirgotāju intereses, un «Sadales tīkls» tiem var uzspiest sev izdevīgus nosacījumus,» teica KP vadītāja.

«Latvenergo» pārstāve Ivita Bidere aģentūrai LETA norādīja, ka «Latvenergo» kā vienam no elektroenerģijas tirgotājiem ir pieejama informācija un datu bāze tikai par saviem klientiem.

«»Latvenergo» kā elektroenerģijas tirgotājam nav piekļuves konkurentu klientu datiem. Uzņēmums līdzvērtīgi kā citi komersanti elektroenerģijas tirgū darbojas atbilstoši likumiskajam regulējumam un brīvai konkurencei,» uzsvēra Bidere.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu