VID publicē detalizētu informāciju par komersantu samaksātajiem nodokļiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Šodien Valsts ieņēmumu dienests (VID) publicējis informāciju par komersantu iepriekšējā gadā samaksāto VID administrēto nodokļu kopsummu, norādot iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) kopsummu un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) kopsummu, kā arī vidējo nodarbināto personu skaitu.

VID nodrošina nodokļu (nodevu) iekasēšanas publiskumu saskaņā ar 2014.gada 30.decembra grozījumiem likumā «Par nodokļiem un nodevām». Līdz ar to informācija ir sagatavota un publiskota par visām kapitālsabiedrībām (akciju sabiedrībām, sabiedrībām ar ierobežotu atbildību) ar statusu «aktīvs»» uz attiecīgā taksācijas gada 31.decembri.

2014.gada beigās Latvijā kopumā bija 170 548 komersanti, taču 84 283 komersanti neveidoja nodokļu ieņēmumus. Kopumā VID pērn nodokļus iekasējis no 86 265 uzņēmumiem.

«Sabiedrības informēšana par komersantu nomaksāto nodokļu apmēru ir vēl viens preventīvs un efektīvs instruments godprātīgas nodokļu saistību izpildes veicināšanai. Šāda prakse rada netiešu pozitīvu fiskālo ietekmi un padara caurskatāmāku uzņēmējdarbības vidi Latvijā,» skaidroja VID.

Nosakot nodokļu maksātāju valsts kopbudžetā veikto maksājumu kopsummu, tika atlasīti maksājumi vairākos maksājumu veidos - IIN, uzņēmumu ienākuma nodoklis, VSAOI, pievienotās vērtības nodoklis, mikrouzņēmumu nodoklis, dabas resursu nodoklis, akcīzes nodoklis, azartspēļu un izložu nodoklis, elektroenerģijas nodoklis, subsidētās elektroenerģijas nodoklis, uzņēmējdarbības riska valsts nodeva un muitas nodoklis. Taksācijas gadā valsts kopbudžetā veikto maksājumu kopsummu aprēķina, atskaitot no valsts kopbudžetā iemaksātās nodokļu summas atmaksāto summu, ņemot vērā arī pārskaitījumus no viena maksājuma veida uz otru.

Nosakot darbinieku, tostarp pašnodarbināto, skaitu, izmantoti dati no nodokļu maksātāju iesniegtajiem nodokļu pārskatiem un deklarācijām. Vidējo darbinieku skaitu nosaka kā vidējo aritmētisko vērtību atsevišķos taksācijas periodos, par kuriem ir iesniegts ziņojums par pašnodarbinātā vai iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja - ārvalstnieka, vai ārvalstu darba ņēmēja pie darba devēja - ārvalstnieka valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām vai mikrouzņēmumu nodokļa deklarācija.

Sarakstā ir pieejama informācija par darbinieku vidējo skaitu divās pozīcijās. Vidējais darbinieku skaitu nosaka, analizējot visus darba ņēmējus, tajā skaitā arī tos, kam nodokļu pārskatos vai deklarācijās uzrādīti nulle eiro ienākumi. Vidējais darbinieku skaits, kuru ienākumi pārsniedz nulli eiro, nosaka, izslēdzot no analīzes darba ņēmējus vai darbiniekus, kam ir nulle eiro ienākumi.

VID informēja, ka 63 997 nodokļu maksātājiem jeb 37,5% no kopēja sarakstā iekļauto nodokļu maksātāju skaita 2014.gadā neveidojas nodokļu ieņēmumi un nav darbinieku. VID secina, ka 2014.gadā minētie komersanti neveica aktīvu saimniecisko darbību, turklāt ievērojama daļa no tiem neveic saimniecisko darbību jau vairākus gadus. Daļai no minētajiem komersantiem saimnieciskā darbība ir apturēta.

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā kopējie nodokļu maksājumi valsts budžetā bija 5,29 miljardi eiro, šodien žurnālistus informēja VID vadītāja Ināra Pētersone. Algas nodokļos iekasēts 2,51 miljards eiro, bet pārējos nodokļos - 2,78 miljardi eiro.

Visvairāk pērn nodokļos samaksājusi «Statoil Fuel&Retail Latvia» - 198,2 miljonus eiro. Otrs lielākais nodokļu maksātājs bija SIA «Orlen Latvija» ar 144,3 miljoniem eiro, bet trešajā vietā ir SIA «Neste Latvija» ar 134,6 miljoniem eiro.

Ceturtais lielākais nodokļu maksātājs pērn bijusi AS «Latvijas Gāze» ar 132,6 miljoniem eiro, tai seko SIA «Philip Morris Latvia» ar 86,5 miljoniem eiro, VAS «Latvijas Dzelzceļš» ar 74,35 miljoniem eiro, SIA «LUKoil Baltija R» ar 72,77 miljoniem eiro, SIA «Baltic Sales Network» ar 70,9 miljoniem eiro, AS «Latvenergo» ar 58,56 miljoniem eiro un AS «Latvijas balzams» ar 55,59 miljoniem eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu