Neizslēdz korekcijas «Citadeles» pārdošanas gala cenā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Pēc AS «Citadele banka» («Citadele») labajiem pagājušā gada finanšu rezultātiem nav izslēgts veikt korekcijas bankas pārdošanas gala cenā, apliecināja Privatizācijas aģentūrā (PA). PA skaidro - ja plānotais pašu kapitāls izrādīsies lielāks, nekā iepriekš noteikts, palielināsies pārdošanas cena.

«Citadeles» grupa ir sasniegusi lielāko peļņu savas līdzšinējās darbības laikā - 2014.gadu grupa noslēgusi ar 32,4 miljonu eiro revidēto peļņu, kas ir par 138% vairāk nekā 2013.gadā. Savukārt banka «Citadele» gadu noslēgusi ar revidēto peļņu 29,2 miljonu eiro apmērā, kas ir par 91% vairāk nekā 2013.gadā, aģentūru LETA informēja «Citadeles» pārstāve Ieva Prauliņa.

PA pārstāvis Guntis Kārkliņš stāstīja, ka saskaņā ar noslēgtā bankas «Citadele» akciju pārdošanas līguma nosacījumiem pēc bankas 2014.gada darbības rezultātu izvērtējuma nepieciešams auditoru atzinums, vai ir piemērojams cenas korekcijas mehānisms.

«Patlaban neatkarīgs auditors pabeidz darbu un iesniegs ziņojumu darījuma pusēm,» sacīja Kārkliņš.

Savukārt, ja plānotais pašu kapitāls izrādīsies mazāks, nekā iepriekš noteikts, samazināsies pārdošanas cena, un par šo starpību investori palielinās bankas pamatkapitālu. «Līdz ar to visi ieguvumi no iespējamās cenas samazināšanas tiks ieguldīti bankas attīstībā,» piebilda Kārkliņš.

Viņš arī informēja, ka «Citadeles» 2014.gada peļņa netiks izmaksāta dividendēs saskaņā ar Eiropas Komisijas noteiktajiem ierobežojumiem.

Jau ziņots, ka 2014.gadā «Citadele» ir sasniegusi labākos rezultātus kopš savas darbības sākšanas. Peļņai sasniedzot vēl nebijušu apmēru, nozīmīgi uzlabojās «Citadeles» grupas vidējā pašu kapitāla atdeve - no 9,8% 2013.gadā līdz 20,2% pērn. Bankas pašu kapitāla atdeve palielinājās no 11,1% līdz 18,5%. 2014.gada 31.decembrī «Citadeles» grupas kopējie aktīvi bija 2,85 miljardi eiro, kas ir par 12% vairāk, salīdzinot ar 2013.gadu. Bankas aktīvi palielinājās par 9% līdz 2,33 miljardiem eiro.

Pagājušā gada nogalē valdības apstiprinātā bankas «Citadele» investora «Ripplewood Advisors LLC» meitaskompānija «RA Citadele Holdings LLC» iesniedza FKTK iesniegumu un dokumentus būtiskas līdzdalības atļaujas saņemšanai. Saskaņā ar 2014.gada 5.novembrī parakstīto bankas «Citadele» akciju pirkuma līgumu «RA Citadele Holdings LLC» un 12 starptautisku investoru grupa vēlas iegūt visu valsts īpašumā esošo bankas daļu jeb 75% akciju mīnus viena akcija.

Bankas «Citadele» valstij piederošo akciju pārdošanas darījums tuvojas noslēgumam un tā pabeigšanai nepieciešama banku uzraudzības iestāžu piekrišana līdzdalības iegūšanai, aģentūru LETA informēja Privatizācijas aģentūra (PA). Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir sagatavojusi savu lēmuma priekšlikumu un iesniegusi to Eiropas Centrālai bankai (ECB), kas tuvākajā laikā pieņems lēmumu par līdzdalības iegūšanu bankā. Ņemot vērā, ka bankai «Citadele» ir meitasuzņēmumi Lietuvā un Šveicē, nepieciešama arī šo valstu regulatoru piekrišana. Patlaban banku uzraudzības iestādes turpina izskatīt dokumentus, informē PA.

PA par bankas «Citadele» investoru piesaistes procesa virzību ir iesniegusi kārtējo ziņojumu Eiropas Komisijai (EK), kurā sniegts izklāsts par paveikto, kā arī norādīts, ka darījuma pabeigšanas datums ir atkarīgs no banku uzraudzības iestāžu lēmumu pieņemšanas laika, kas notiek neatkarīgi no PA. Līdz ar to EK ir informēta, ka darījums tiks pabeigts pēc sākotnēji noteiktā termiņa tuvākajā laikā. PA sagaida, ka EK ar izpratni attieksies pret darījuma gala termiņa nobīdi.

Paralēli ir noslēdzies bankas investoru, PA, bankas «Citadele», Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB), Finanšu ministrijas un Valsts kases darbs pie darījuma pabeigšanas dokumentu paketes sagatavošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu