VM plāno vērsties EK, lai Stradiņa slimnīcas būvdarbus ERAF apmaksātu jau pirms būvniecības beigām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Lai nezaudētu Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa būvniecībā ieguldītos Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzekļus, Veselības ministrija (VM) plāno vērsties pie Eiropas Komisijas, lūdzot izdevumus par korpusa būvniecību no fonda līdzekļiem apmaksāt jau pirms būvniecības pabeigšanas.

VM informatīvajā ziņojumā par Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecības un iekārtošanas finansējuma jautājumiem, kuru rīt, 31.martā, plānots skatīt valdības sēdē, norāda, ka jaunā korpusa būvniecību nav iespējams pabeigt noteiktajā termiņā. Sākotnēji tika plānots, ka šī gada 1.augustā notiks būvniecības darbu nodošana, bet mēnesi vēlāk, 1.septembrī, - jaunā korpusa pirmās kārtas nodošana ekspluatācijā.

Kā teikts ziņojumā, standarta situācijā, lai projektu varētu finansēt no ERAF līdzekļiem, izmaksas nepieciešams veikt līdz šī gada 31.decembrim, savukārt ēku pieņemt ekspluatācijā - līdz nākamā gada februāra beigām, lai Centrālā finanšu un līgumu aģentūra varētu veikt maksājumu. Pretējā gadījumā jaunā korpusa pirmās kārtas pabeigšanai būs nepieciešams papildu finansējums ERAF un valsts budžeta līdzfinansējuma apmērā jeb vairāk nekā 24,7 miljoni eiro.

Lai nezaudētu ERAF un valsts budžeta līdzfinansējumu 24 723 465 eiro apmērā, VM iecerējusi sadarbībā ar Finanšu ministriju izstrādāt iesniegumu un līdz 30.jūnijam iesniegt to Eiropas Komisijai, lai arī par nepabeigtu un nefunkcionējošu korpusu ERAF segtu būvniecības izmaksas. VM norāda, ka šāda iespēja pastāv, balstoties uz pamatnostādnēm par finansējuma saņemšanu no ERAF, Eiropas Sociālā fonda un Kohēzijas fonda.

Šādā gadījumā slimnīcas jaunā korpusa pirmās kārtas būvdarbi, kā arī aprīkojuma, medicīnas iekārtu, mēbeļu ārstu birojiem un laboratorijām uzstādīšana un informācijas tehnoloģiju infrastruktūras izveide būtu jāpabeidz ne vēlāk kā 2017.gada 31.martam. Savukārt slimnīcai un būvniekam SBRE būtu jānodrošina, ka būvdarbi tiek pabeigti līdz nākamā gada 31.maijam.

Jau ziņots, ka deformāciju dēļ kopš 11.februāra Rīgas pilsētas būvvalde apturējusi Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecību. 23.februārī darbu sāka ekspertu komisija, kas vērtē iespējamos risinājumus, lai varētu atsākt būvdarbus. Atzinums par objektā konstatēto deformāciju novēršanas pasākumiem būvniekiem jāiesniedz līdz aprīļa sākumam.

Stradiņa slimnīcas jauno korpusu būvē pilnsabiedrība SBRE.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu