«Eurostat»: Latvijā pērn bijušas ceturtās zemākās darbaspēka izmaksas ES

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā pērn bija ceturtās zemākās darbaspēka izmaksas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, un tās bija krietni zemākas par ES vidējo rādītāju, liecina ES statistikas departamenta «Eurostat» pirmdien publicētie dati.

Saskaņā ar tiem 2014.gadā vidējās darbaspēka izmaksas stundā dalībvalstu ekonomikās, neskaitot lauksaimniecības un valsts pārvaldes sektoru, bija 24,6 eiro ES 28 dalībvalstu vidū un 29,2 eiro stundā eiro zonas 18 dalībvalstu vidū.

Tomēr, kā norāda ES statistiķi, šis vidējais rādītājs ietver krasas atšķirības atsevišķu dalībvalstu vidū.

Zemākā stundas darbaspēka izmaksu likme ES pērn reģistrēta Bulgārijā (3,8 eiro), kam seko Rumānija (4,6 eiro), Lietuva (6,5 eiro) un Latvija (6,6 eiro).

Nedaudz lielākas kā Latvijā darbaspēka izmaksas pērn bijušas Ungārijā (7,3 eiro), Polijā (8,1 eiro), Horvātijā un Čehijā (abās valstīs 9,4 eiro), Slovākijā (9,7 eiro) un Igaunijā (9,8 eiro).

Savukārt vislielākās darbaspēka izmaksas stundā pērn reģistrētas Dānijā (40,3 eiro), Beļģijā (39,1 eiro), Zviedrijā (37,4 eiro) un Luksemburgā (35,9 eiro). Bloka lielākajā ekonomikā Vācijā darbaspēka izmaksas pērn bija 31,4 eiro stundā.

Salīdzinājumā ar 2013.gadu pērn lielākais darbaspēka izmaksu pieaugums stundā reģistrēts Lielbritānijā (+6,7%), kam seko Igaunija (+6,6%), Latvija (+6,0%), Rumānija (+5,5%), Slovākija (+5,2%), Polija (+3,8%) un Lietuva (+3,5%).

Darbaspēku izmaksu kritums reģistrēts septiņās ES dalībvalstīs: Čehijā (-3,8%), Kiprā (-2,8%), Zviedrijā (-2,2%), Horvātijā (-1,6%), Portugālē (-0,8%), Ungārijā (-0,5%) un Īrijā (-0,2%).

Darbaspēka uzturēšanas izmaksas veido tēriņi darba algām, prēmijām un piemaksām, kā arī nodokļu un sociālās apdrošināšanas maksājumi.

Aprēķini ietver uzņēmumus ar vismaz desmit darbiniekiem un ir balstīti uz 2012.gada Darbaspēka izmaksu pētījumu un Darbaspēku izmaksu indeksu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu