Latvijā nekustamā īpašuma tirgū šogad gaidāma izaugsme

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā nekustamā īpašuma tirgū gada otrajā pusē gaidāma izaugsme, prognozēja nekustamo īpašumu kompānijas «Dekarta Property» valdes priekšsēdētājs Deniss Kims.

«Ja Latvijas ārpolitikā nebūs skaļu paziņojumu, kas var aizbaidīt potenciālos pircējus no Krievijas, tirgus sāks atjaunoties jau gada otrajā pusē. Taču te gan es gribu uzsvērt, ka tirgus kļūs labāks, bet tas nebūs tāds kā pirms diviem gadiem,» sacīja Kims.

Viņš skaidroja, ka straujā rubļa kursa samazināšanās, nolikto atslēgu principa ieviešana un bažas par uzturēšanās atļauju pieejamību negatīvi ietekmēja Latvijas nekustamā īpašuma tirgu pagājušajā gadā. «Vairāki Latvijas politiķi sāka runāt par to, ka Krievijas pilsoņiem vajag apturēt uzturēšanās atļauju piešķiršanu. Investori sāka uztraukties, ka viņi var nopirkt dzīvokli, bet pēc tam nesaņemt uzturēšanās atļauju,» atzina kompānijas vadītājs.

Pēc viņa teiktā, attiecīgo faktoru faktoru dēļ nekustamā īpašuma tirdzniecība Latvijā pagājušā gada pēdējos mēnešos praktiski apstājās, taču patlaban situācija palēnām sāk uzlaboties. «Mēs redzam, ka jau no janvāra sāk parādīties interese. Ja nekādu jaunu notikumu, kas atbaidīs pircējus, nebūs, tad rudenī mums jau varētu būt vairāk vai mazāk stabils tirgus,» sacīja Kims.

Vienlaikus viņš piebilda, ka pamazām atjaunojas arī iekšējais tirgus Latvijā. «Tirgus atjaunojas, bet līdz tam, lai tas pilnībā atjaunotos, vēl ir tālu. (..) Līdz 2008.gadam nekustamā īpašuma tirgu balstīja lēti hipotekārie kredīti, pēc 2008.gada to balstīja Krievijas pilsoņi, kuri pamatā izmantoja iespēju iegūt uzturēšanās atļaujas. Savukārt pašlaik ir skaidrs, ka hipotekāros kredītus tā kā kādreiz neviens neizsniegs, bet Krievijā krīzes un pēckrīzes situācija var ilgt pat trīs četrus gadus,» atzīmēja «Dekarta Property» valdes priekšsēdētājs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka «Dekarta Property» plāno ieguldīt 27-28 miljonus eiro četru dzīvojamo ēku būvniecībā Rīgā. Šogad plānots pabeigt ēkas Skārņu ielā un Elizabetes ielā, savukārt līdz 2017.gadam iecerēts pabeigt ēkas Kalnciema un Skolas ielās.

«Dekarta Property» ir dibināts 2010.gadā, un tā pamatkapitāls ir divi miljoni eiro. Kompānija pieder Kiprā reģistrētam uzņēmumam «Dekarta Capital Limited», liecina datubāzes «Lursoft» informācija. Kompānijas apgrozījums 2013.gadā bija 3,922 miljoni eiro, savukārt peļņa - 542,3 tūkstoši eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu