Pētījums: Vācijai vajag vairāk imigrantu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lai kompensētu pieaugošo pensionāru skaitu, Vācijai nepieciešams lielāks skaits imigrantu, un par svarīgu kvalificēta darbaspēka avotu varētu kļūt valstis, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības (ES), liecina piektdien publiskotais pētījums.

Ilgtermiņā Vācijai jāpiesaista ik gadu tik daudz imigrantu, lai ieceļotāju skaits emigrantu skaitu pārsniegtu par 533 000, teikts Bertelsmana fonda pētījumā.

Bez imigrantiem to cilvēku skaits, kas ir darbaspējīgā vecumā, līdz 2050.gadam saruks no 45 miljoniem šobrīd līdz 29 miljoniem, konstatējuši pētījuma autori.

Viņi norāda, ka puse no kvalificētā darbaspēka – cilvēki, kas dzimuši pagājušā gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados, - līdz 2030.gadam pensionēsies, un to iespējams kompensēt vienīgi ar imigrācijas palīdzību.

2014.gadā Vācijā imigrantu skaits pieauga par 470 000, kamēr vidēji pēdējo 60 gadu laikā ieceļotāju skaits izceļotāju skaitu pārsniedzis tikai par 200 000.

Pētījuma autori uzskata, ka vissvarīgākais esot piesaistīt kvalificētu darbaspēku no valstīm, kas atrodas ārpus ES, ņemot vērā to, ka iedzīvotāju skaits samazinās arī citās bloka dalībvalstīs.

Pērn imigrantu skaits no citām ES dalībvalstīm Vācijā pieauga par 300 000, taču paredzams, ka līdz 2050.gadam šis pieaugums saruks līdz 70 000 gadā.

2013.gadā Vācijā uz dzīvi ieceļoja tikai 140 000 imigrantu, kas nebija ES pilsoņi. Taču pētījuma autori prognozē, ka līdz 2050.gadam Vācijai ik gadu vidēji būs nepieciešami 490 000 imigrantu, kas nākuši no valstīm, kuras atrodas ārpus ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu