Šogad par vinjetēm iekasē 3,5 miljonus; noformē 327 protokolus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

No 2015.gada sākuma līdz 26.martam no autoceļu lietošanas nodevu jeb vinješu pārdošanas valsts budžetā iekasēti 3,528 miljoni eiro, aģentūrai BNS pastāstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Sabiedrisko attiecību daļas pārstāve Agnese Korbe.

Attiecīgajā laikā pārdoti 230,2 tūkstoši vinješu. Visvairāk vinješu iegādātas Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem (73 400), seko Polija (45 200), Lietuva (44 500), Krievija (24 500) un Igaunija (23 600).

Pēc Korbes teiktā, visbiežāk vinjetes šogad iegādātas ar termiņu līdz vienam mēnesim - 216 900, kas veido 94% no visām šogad iegādātajām vinjetēm. Ar termiņu no viena līdz diviem mēnešiem iegādātās kopumā 12 700 vinjetes, ar termiņu no diviem līdz trim mēnešiem - 144, ar termiņu no trim līdz četriem mēnešiem - 155, bet ar termiņu viens gads iegādātas 229 vinjetes.

Vienlaikus CSDD pārstāve pastāstīja, ka Satiksmes ministrija ir sagatavojusi noteikumu grozījumus, kas paredz paplašināt/padarīt ērtākas autoceļu lietošanas nodevu samaksas iespējas Latvijas autopārvadātājiem. Noteikumu grozījumu projekts 12.martā izsludināts valsts sekretāru sanāksmē.

«Līdztekus jau esošajām samaksas iespējām (degvielas uzpildes stacijas, citi pakalpojuma sniedzēji, portāls www.lvvignett.eu, CSDD nodaļas), plānots, ka tie autoceļu lietošanas nodevas maksātāji (komersanti), kuri reģistrējušies CSDD e-pakalpojumos (https://e.csdd.lv), nodevu varēs samaksāt ar bezskaidras naudas pārskaitījumiem un izmantojot CSDD e-pakalpojumus, noformēt nodevas maksājumu katram konkrētajam transportlīdzeklim. Paredzēts, ka komersants valsts budžeta kontā iepriekš ieskaita lielāku naudas summu (»grozs«), pēc tam, izmantojot CSDD e-pakalpojumus, piesaista konkrētam transportlīdzeklim (vai vairākiem) nepieciešamo summu un ar vienu maksājumu no «grozā» esošajiem līdzekļiem apmaksā nodevu par izvēlētajiem transportlīdzekļiem,» klāstīja Korbe.

«CSDD nodrošinājusi noteikumu grozījumu ieviešanai dzīvē nepieciešamos informācijas tehnoloģiju risinājumus, lai pēc grozījumu apstiprināšanas un stāšanās spēkā komersanti tos uzreiz varētu arī izmantot,» viņa piebilda.

Savukārt Valsts policijas pārstāve Ilze Jurēvica aģentūrai BNS pastāstīja, ka no gada sākuma līdz 26.martam noformēti 327 protokoli par vinjetes neesamību. Vinješu esamību pārbauda Valsts policijas Autopārvadājumu uzraudzības nodaļas darbinieki.

Pēc CSDD datiem, no pagājušā gada jūlija, kad Latvijā ieviesa autoceļu lietošanas nodevu, līdz 2014.gada beigām pārdoti 588,2 tūkstoši vinješu. Budžetā iekasēti 10,136 miljoni eiro.

Aģentūras BNS jau rakstīja, ka autoceļu lietošanas nodeva Latvijas teritorijā ir jāmaksā no pagājušā gada 1.jūlija. Tā ir maksa par Latvijas galveno autoceļu izmantošanu, lai veicinātu to uzturēšanu un attīstību, kā arī, lai izmantotu videi draudzīgākus transportlīdzekļus. Samaksa jāveic, lai varētu braukt pa noteiktiem Latvijas galveno autoceļu posmiem (izņemot to šķērsošanu, tostarp apļveida krustojumos), ar kravas transportlīdzekļiem un to sastāviem, kuru pilna masa ir lielāka par 3500 kilogramiem un kuri paredzēti vai tiek izmantoti kravu autopārvadājumiem. Vinjetes cena ir no astoņiem līdz 11 eiro dienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu