Bundesbankas prezidents ir pret jauniem ārkārtas aizdevumiem Grieķijai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas Federālās bankas (Bundesbankas) prezidents Jenss Veidmans piektdien paziņoja, ka ir pret jaunu ārkārtas aizdevumu piešķiršanu Grieķijai, kuras tagadējā valdība ir zaudējusi lielu daļu uzticības.

«Līdz rudenim uzlabošanās [Grieķijas] ekonomikā bija redzama. Tomēr jaunā valdība ir izšķiedusi lielu daļu uzticības,» Veidmans sacīja piektdien publicētā intervijā nedēļas izdevumam «Focus».

«Es esmu pret ārkārtas aizdevumu palielināšanu,» teica Veidmans, kurš kā Vācijas centrālās bankas vadītājs ir Eiropas Centrālās bankas (ECB) Padomes loceklis. ECB Padomes lēmumu pieņemšanai ir nepieciešama divu trešdaļu tās locekļu piekrišana.

Veidmans noraidīja Grieķijas apgalvojumus, ka tā vairs nespējot izpildīt savas finanšu saistības. Viņš atzina, ka Grieķijas kopējais parāds ir ļoti liels, tomēr šo slogu padara vieglāku zemas procentlikmes un vienošanās par atmaksas termiņu pagarināšanu.

Bundesbankas prezidents arī sacīja, ka Grieķijas valdības ierēdņu, tai skaitā finanšu ministra Jaņa Varufaka, publiskas uzstāšanās nav viesušas uzticību šai valdībai.

«Vispārīgi sakot, man ir iespaids, ka dažādu valdības locekļu paziņojumi var būt ļoti atšķirīgi atkarībā no [uzstāšanās] dienas un klausītājiem. Galu galā, tas nerada lielu uzticību,» sacīja Veidmans.

Grieķija pašlaik mēģina panākt vienošanos ar kreditoriem, lai iegūtu finanšu līdzekļus valsts defolta novēršanai.

Grieķijas bankas pašlaik ir galvenais finansējuma avots Grieķijas valdībai, jo tās ir valsts kases īstermiņa parādzīmju primārie uzpircēji, tomēr Grieķijas valsts obligāciju kredītreitingu starptautiskās aģentūras ir samazinājušas līdz spekulatīvam līmenim.

ECB šonedēļ nosūtīja rakstisku aicinājumu Grieķijas bankām vairs neuzpirkt Grieķijas valdības obligācijas, lai izvairītos no savas finanšu stabilitātes apdraudējuma.

ECB februārī pārtrauca Grieķijas obligāciju kā ķīlas pieņemšanu aizdevumiem savā ikdienas refinansēšanas darbībā, praktiski liedzot Grieķijas bankām nozīmīgu finansējuma avotu.

ECB iepriekš pieņēma obligācijas īpašā atteikuma mehānismā, tomēr atcēla šo mehānismu līdz laikam, kad Grieķijas jaunā valdība, kas noskaņota pret taupības pasākumiem un kuru vada radikāli kreisais premjers Aleksis Ciprs, spēs panākt vienošanos ar saviem starptautiskajiem aizdevējiem.

Bez atteikuma mehānisma Grieķijas bankas pašlaik paļaujas vienīgi uz Ārkārtas likviditātes palīdzības mehānismu, kas ir dārgāks nekā ierastās centrālās bankas refinansēšanas darbības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu