«Balsts»: nekustamo īpašumu tirgus šobrīd ir nogaidošs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Nekustamo īpašumu tirgus Latvijā šobrīd ir nogaidošs, piektdien intervijā Latvijas Radio atzina nekustamo īpašumu kompānijas «Balsts» valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

«Nogaidošs. Es to raksturotu tā. Pēc pagājušā gada septembrī veiktajām izmaiņām uzturēšanās atļauju izsniegšanā, paceļot īpašuma iegādes cenas slieksni, kā arī neskaidrības par nolikto atslēgu principu ieveda tirgu tādā nesaprotamā situācijā. Bankas teica, ka nedos kredītus uz izdevīgiem nosacījumiem kā līdz šim, pacels pirmās iemaksas summas, nerezidenti vairs neinvestē naudu mūsu ekonomikā, iegādājoties nekustamo īpašumu, tādejādi tirgus samazinājās,» stāstīja Zariņš.

Pēc viņa teiktā, pērn septembrī darījumu skaits samazinājās par 36% mēneša laikā. «Ja salīdzinām ar 2014.gada janvāri, tad šogad janvārī tirgus ir samazinājies par 202%,» piebilda «Balsts» vadītājs.

Viņš atzīmēja, ka šobrīd nekustamo īpašumu tirgū kustība ir liela, taču pozīcijas ir nogaidošas. «Visi tomēr cer, ka cenas kritīs.(..) Interese ir liela, bet visi nogaida,» teica Zariņš.

«Balsts» valdes priekšsēdētājs arī norādīja, ka nekustamo īpašumu cenas šobrīd tirgū lielākajā daļā segmentu ir atbilstošas. «Protams, tie segmenti, kas bija orientēti uz nerezidentiem, tur cenas ir augstas,» piebilda Zariņš, atzīmējot, ka lielākā daļa darījumu šobrīd notiek mājokļa iegādei no vietējo pircēju puses līdz 70 tūkstošiem eiro.

Viņš prognozēja, ka situācija tirgū līdz šā gada vidum nostabilizēsies. «Maksātnespējas likuma izmaiņas ir stājušās spēkā, bankām ir jāpiedāvā divi varianti - noliktās atslēgas princips un standarta variants. Domāju, ka cilvēki vairāk izvēlēsies parasto variantu, jo tur būs zemāka pirmā iemaksa. Bankas sāks aktīvāk kreditēt, jo arī bankām ir skaidrība par likumu. Tas atdzīvinās tirgu, gada vidū tirgus nostabilizēsies un sāksies vienmērīga attīstība,» prognozēja Zariņš.

«Balsts» ir dibināts 1992.gadā. Uzņēmums pilnībā pieder Zariņam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu