LPCS: pēc kvotu atcelšanas Latvijā piena ražošanas apmērs lēnām pieaugs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Pēc piena kvotu atcelšanas piena ražošanas apmērs Latvijā lēnām pieaugs, prognozēja Latvijas Piensaimnieku centrālā savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

«Pašlaik visi gaida, kā būs ar kvotas izpildi, jo tad jau kaut kas mainīsies. Vismaz piena apjoms lēnām, bet pieaugs, tas ir skaidrs,» sacīja Šolks, piebilstot, ka gaidāmais pieaugums Latvijā un citviet Eiropā ir saistīts ar sezonalitāti un to, ka zemnieki vairs neierobežos piena ražošanas apmērus.

Viņš arī sacīja, ka piena tirgū pēdējo pāris nedēļu laikā nav vērojamas būtiskas izmaiņas.

Šolks arī atzīmēja, ka piena pārstrādes uzņēmums «Food Union» ir saņēmis sertifikātu, kas ļauj realizēt produkciju Ķīnā, un maija sākumā piedalīsies pārtikas izstādē «SIAL China 2015» Šanhajā, kurp plānots aizvest pirmos produkcijas konteinerus.

Savukārt citi piena pārstrādes uzņēmumi, kas interesējas par eksportu uz Ķīnu, šobrīd ietur nogaidošu pozīciju, kas saistīts ar lielajiem izdevumiem (Ķīnas sertifikāts maksā no 20-25 tūkstošiem eiro) un tāpēc, ka atbalsta saņemšanas nosacījumu dēļ «de minimis» programmā eksportspējīgākie piena pārstrādes uzņēmumi, piemēram, «Tukuma piens», «Preiļu siers», «Latgales piens», «Krāslavas piens» un «Latvijas Piens», šobrīd nevar pretendēt uz atbalstu jaunu tirgu apguvei. Arī citus jaunus eksporta tirgus piena pārstrādes uzņēmumiem pagaidām nav izdevies apgūt, pastāstīja Šolks.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka šā gada 31.martā beidzas pēdējais piena kvotu gads, un kvotu sistēma Eiropas Savienībā tiks atcelta. Latvijas kopējā piena kvota 2014./2015. kvotas gadam ir noteikta 781 132 tonnu apmērā. Saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra apkopotajiem jaunākajiem datiem, piena piegādes kvotas izpilde 2014./2015. kvotas gada 11.mēnesī - februārī - ir 91,91%.

LPCS apvieno 13 piena pārstrādes uzņēmumus un piecus sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu