Latvija viena no pirmajām sāk valsts uzkrāto pensiju saistību aprēķināšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvija viena no pirmajām sāk valsts uzkrāto pensiju saistību aprēķināšanu, paziņojumā medijiem informē Centrālā statistikas pārvalde.

Eiropas Parlamenta un Padomes 2013.gada 21.maija regula par Eiropas nacionālo un reģionālo kontu sistēmu Eiropas Savienībā (ES) paredz sagatavot datus par uzkrātajām pensiju saistībām sociālās apdrošināšanas pensiju shēmās. Tādējādi jaunā statistiskā informācija sniegs iespēju dalībvalstīm prognozēt, apkopot un starptautiski salīdzināt naudas apjomu, izteiktu šodienas vērtības izteiksmē, kas būtu jāizmaksā nākamajiem pensionāriem, balstoties uz atskaites brīdī uzkrātajām iemaksām, kā arī naudas apjomu, kas nepieciešams nākamo pensiju izmaksām jau esošajiem pensionāriem, ņemot vērā paredzamā mūža ilgumu.

Latvija ir viena no pirmajām ES dalībvalstīm, kura ir ieviesusi makrosimulācijas modeli valsts uzkrāto pensiju saistību aprēķināšanai un iesniegusi pirmos rezultātus ES Statistikas birojam «Eurostat», informē statistikas pārvalde.

2017.gadā visām ES valstu statistikas iestādēm jāiesniedz «Eurostat» dati par sociālās apdrošināšanas shēmas uzkrāto pensiju saistību apmēru 2015.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu