ECB mudina Grieķijas bankas neuzpirkt valdības obligācijas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Centrālā banka (ECB) nosūtījusi rakstisku aicinājumu Grieķijas bankām vairāk neuzpirkt Grieķijas valdības obligācijas, lai izvairītos no savas finanšu stabilitātes apdraudējuma, trešdien aģentūrai AFP atklāja kāds anonīms avots.

ECB, kas pērn novembrī kļuva par ES banku uzraugu, pauda bažas par riskiem, ka Grieķijas banku «bilance varētu ciest no zemas kvalitātes aktīviem», sacīja avots, kurš ir pazīstams ar eiro zonas centrālās bankas viedokli šajā jautājumā.

Šonedēļ ECB mudināja bankas «nepalielināt savus riskus», atklāja avots.

«Ko tādu [bankām] vajadzētu uztvert nopietni,» tas piebilda.

Iepriekš gan «Financial Times», gan «Wall Street Journal» vēstīja, ka ECB ir rakstiski lūgusi bankām nepalielināt savus riskus.

ECB atteicās sniegt komentāru par izskanējušo neoficiālo informāciju.

Grieķijas bankas pašlaik ir galvenais finansējuma avots Grieķijas valdībai, jo tās ir valsts kases īstermiņa parādzīmju primārie uzpircēji.

Tomēr Grieķijas valsts obligāciju kredītreitingu starptautiskās aģentūras ir samazinājušas līdz spekulatīvam līmenim.

Februārī ECB pārtrauca Grieķijas obligāciju kā ķīlas pieņemšanu aizdevumiem savā ikdienas refinansēšanas darbībā, praktiski liedzot Grieķijas bankām nozīmīgu finansējuma avotu.

Tā iepriekš pieņēma obligācijas īpašā atteikuma mehānismā, tomēr atcēla šo mehānismu līdz laikam, kad Grieķijas jaunā valdība, kas noskaņota pret taupības pasākumiem un kuru vada radikāli kreisais premjers Aleksis Ciprs, spēs panākt vienošanos ar saviem starptautiskajiem aizdevējiem.

Bez atteikuma mehānisma Grieķijas bankas pašlaik paļaujas vienīgi uz Ārkārtas likviditātes palīdzības mehānismu, kas ir dārgāks nekā ierastās centrālās bankas refinansēšanas darbības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu