Rīgai piederošie vēsturiskie ūdenstorņi nav izmantojami ūdensapgādei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pašvaldības SIA «Rīgas ūdens» (RŪ) piederošo vēsturisko ūdenstorņu izmantošana ūdensapgādei nav iespējama, komentējot Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) ieteikumus izsolāmā Āgenskalna ūdenstorņa attīstībai, norādīja uzņēmuma preses pārstāvis Artūrs Mucenieks.

Kā ziņots, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) ir nosūtījusi RŪ vēstuli ar priekšlikumiem turpmākai izsolāmā Āgenskalna ūdenstorņa izmantošanai. VKPAI ieskatā nebūtu slikti, ja ūdenstornim atjaunotu tā oriģinālo funkciju - ūdensapgādi, ko varētu izmantot ārkārtas gadījumos. Paralēli tornis varētu kalpot arī kādiem mūsdienīgiem mērķiem piemēram, to varētu iekļaut tūrisma maršrutos kā industriālā mantojuma objektu, ļaujot uz Pārdaugavu paskatīties no cita skatu punkta. Tāpat ēku varētu izmantot kā izglītības un apmācību centru.

Mucenieks skaidroja , ka šo torni pie pašreizējām tehnoloģijām ūdensapgādē izmantot nebūtu iespējams. Savukārt, runājot par uzņēmuma rīcībgatavību dažādās ārkārtas situācijās, Mucenieks skaidroja, ka ūdensapgādi - sūkņa darbību un spiedienu - pēc vajadzības regulē elektriskā

Jau ziņots, ka

RŪ vēsturisko ūdenstorni Alīses ielā 4, Āgenskalnā, plāno pārdot izsolē.

Ūdenstornis celts 1910.-1911.gadā pēc arhitekta Vilhelma Ludviga Nikolaja Bokslafa projekta. VKPAI ir torņa pirmpirkuma tiesības, bet inspekcijas pārstāvji aģentūru LETA informēja, ka torni nepirks, bet ir informējusi tā īpašnieku par priekšlikumiem torņa izmantošanai.

RŪ preses pārstāvis iepriekš pastāstīja, ka izlemts torni pārdot, jo

tas jau ap 40 gadu nepilda ūdenstorņa funkcijas un šajā laikā uzņēmumam bijis vairāk kā apgrūtinājums,

jo bija jāiegulda līdzekļi objekta kā valsts kultūras pieminekļa uzturēšanā atbilstoši normatīvajiem aktiem. RŪ pamatfunkcijas ir ūdensapgādes nodrošināšana, nevis kultūras pieminekļu uzturēšana, uzsvēra Mucenieks.

Mucenieks pastāstīja, ka pašlaik torņa telpas ir pilnībā atbrīvotas, un tās uzņēmuma darbībai nav nepieciešamas. RŪ saskaņojis torņa pārdošanas plānus ar attiecīgajām kultūras iestādēm un Rīgas pašvaldību.

Torņa izsoles sākumcena ir 157 200 eiro. Īpašumu veido arī zemesgabals, pagalma izbūve un trīs garāžas.

Iepazīties ar atklātās izsoles noteikumiem, īpašuma dokumentāciju un citu informāciju var RŪ telpās Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 1. Izsoles dalībnieku reģistrācija iespējama līdz 22.aprīlim plkst.14, bet izsole RŪ telpās notiks 30.aprīlī plkst.11.

Nodrošinājums, kas jāiemaksā, noteikts 30% apmērā no izsoles sākumcenas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu