Ukraina no 1.aprīļa varētu pārtraukt Krievijas gāzes iepirkšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Ukraina no 1.aprīļa varētu pārtraukt Krievijas gāzes iepirkšanu, jo pašlaik pēc tās nav nepieciešamības, par Ukrainas enerģētikas un ogļrūpniecības ministra Volodimira Demčišina teikto pirmdien vēstīja Ukrainas valsts ziņu aģentūra «Unian».

Ministrs par to paziņojis preses brīfingā.

«Pašlaik nav nepieciešamības pirkt Krievijas gāzi. Domāju, ka mēs to nepirksim,» teicis Demčišins.

Piektdien Briselē Demčišins tikās ar Krievijas enerģētikas ministru Aleksandru Novaku, un vidutājs sarunās bija Eiropas Komisijas viceprezidents enerģijas savienības jautājumos Marošs Šefčovičs. Tikšanās bija pirmais solis centienos nākamajai ziemai nodrošināt gāzes piegādes Ukrainai un tās tranzītu uz ES. Nākamās sarunas Berlīnē plānotas 13. un 14. aprīlī.

Vienošanās nodrošināt gāzes piegādes šai ziemai beidzas marta beigās. Puses sarunās piektdien vienojās, ka ziemas paketes, par kuru vienošanas tika panākta 2014.gada 30.oktobrī, nosacījumi ir pilnībā izpildīti, tomēr vasaras paketes nosacījumi vēl ir apspriežami ekspertu grupu līmenī.

Novaks intervijā Krievijas valsts televīzijai apstiprināja, ka gāzes cena Ukrainai «otrajā ceturksnī saruks par 50-80 ASV dolāriem - būs tā sauktā vasaras pakete -, ņemot vērā naftas cenu kritumu».

Panākta vienošanās, ka Krievija izskatīs lūgumu piešķirt Ukrainai atlaidi un Ukraina meklēs iespējas iepirkt pietiekami gāzes, lai piepildītu savas krātuves, vienlaikus nodrošinot piegāžu tranzītu uz Eiropu.

Krievija atcēla atlaides gāzes piegādēm Ukrainai pēc tam, kad rietumnieciski noskaņotā valdība pērn pārņēma varu no prokrieviskā prezidenta Viktora Janukoviča.

Iepriekšējos strīdos 2006.un 2009. gadā Krievijas valsts dabasgāzes milzis «Gazprom» apturēja gāzes piegādes Ukrainai, izraisot plašu piegāžu pārrāvumu Eiropai ziemas vidū.

ES apmēram trešo daļu no patērētās gāzes saņem no Krievijas, bet puse no šā daudzuma tiek piegādāta tranzītā caur Ukrainu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu