ES un ASV: Krievijas izslēgšana no SWIFT - pagaidām neiespējama

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV un tās Eiropas sabiedrotie pagaidām izslēdz iespēju atslēgt Krieviju no Vispasaules Starpbanku finanšu telekomunikāciju sabiedrības (SWIFT) sistēmas, jo tas būtu saistīts ar ievērojamiem zaudējumiem, ziņo aģentūra «Bloomberg», atsaucoties uz informētiem avotiem.

Neskatoties uz dažu Rietumu līderu dotajiem signāliem, ASV un Eiropas Savienība (ES) pagaidām neizskata iespēju atslēgt Krieviju no SWIFT un pievēršas citām sankciju pastiprināšanas iespējām, jo šāda atslēgšana nestu ievērojamus zaudējumus kompānijām, kuras sadarbojas ar Krieviju.

«Tiem, kas runā par atslēgšanu no SWIFT kā iespējamo sankciju veidu, jābūt informētiem par šāda lēmuma seku plašumu un dziļumu,» sacījis Stanfordas universitātes profesors Darels Dufi.

Atslēgšana no SWIFT netika pat pieminēta pagājušajā vasarā, kad tika gatavotas sankcijas, un šādu pozīciju ES joprojām saglabā, informējis ES pārstāvis, kurš vēlējies palikt anonīms, neatklājot, vai tas bijis viens no variantiem, kuru ES izskatījusi pēdējā laikā.

Pēc viņa teiktā, patlaban ASV izskata sankciju paplašināšanas iespējas pret Krievijas finanšu, enerģētikas un aizsardzības kompānijām, kā arī ierobežotu sankciju ieviešanu pret citiem ekonomikas sektoriem.

Kā ārpolitiska spiediena instruments atslēgšana no SWIFT tika izmantota 2012.gadā pret Irānu. Sistēmai tika liegts apkalpot Irānas bankas, lai panāktu atteikšanos no kodolieroču izgatavošanas.

Krievija apsolījusi atbildēt uz draudiem atslēgt to no SWIFT. Krievijas valdības galva Dmitrijs Medvedevs paziņojis, ka reakcija būs «bez ierobežojumiem».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu