Pagarina mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijas iesniegšanas termiņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumprojektu, kas paredz šogad pagarināt pirmā ceturkšņa mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijas iesniegšanas un nodokļa nomaksas termiņu.

Likumā noteikts, ka mikrouzņēmumu nodokļa ceturkšņa deklarācijas iesniegšanas un mikrouzņēmumu nodokļa nomaksas termiņš būs no 15.maija līdz 25.maijam.

Šīs izmaiņas virzīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, uzsverot, ka cits likumprojekts par izmaiņām mikrouzņēmuma nodokļu režīmā varētu vēl nebūt izsludināts līdz 15.aprīlim - mikrouzņēmumu 1.ceturkšņa deklarāciju iesniegšanas termiņam tāpēc nepieciešams veikt minētos likuma grozījumus.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija iepriekš izskatīšanai otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, paredzot piemērot 9% nodokļa likmi mikrouzņēmumiem pirmajos trīs to darbības gados, ja tiks atrisināts jautājums par sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēra noteikšanu mikrouzņēmumu darbiniekiem.

Savukārt, ja izmaiņas par obligātām sociālām iemaksām netiks ieviestas, tad mikrouzņēmumu nodokļa likmi nākamajos gados iecerēts paaugstināt.

Komisijas deputāti atbalstīja Kārļa Šadurska (V) priekšlikumu noteikt likumā, ka valdībai līdz 30.septembrim jāiesniedz Saeimā grozījumi likumā par valsts sociālo apdrošināšanu, kas paredzētu, ka mikrouzņēmuma darbinieki papildus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā noteiktajam ir sociāli apdrošināmi ar mērķi triju gadu laikā sasniegt sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēru, kas atbilst darba devēja un darba ņēmēja iemaksu summai, kas aprēķināta no minimālās darba algas.

Ja šis nosacījums netiks izpildīts, tad no 2016.gada 1.janvāra mikrouzņēmumu nodokļa likme uzņēmumiem ar apgrozījumu no 7000 līdz 100 000 eiro būs 13%, bet 2017.gadā - 15%. Šīs augstākās mikrouzņēmuma nodokļa likmes nestāsies spēkā, ja stāsies spēkā minētie grozījumi likumā par valsts sociālo apdrošināšanu.

Ja līdz nākamajam gadam jautājums par mikrouzņēmumu darbinieku sociālo apdrošināšanu tiks atrisināts, tad mikrouzņēmumu nodokļa likme pirmajos trīs uzņēmuma darbības gados būs 9%, bet, sākot ar ceturto taksācijas gadu, - 12%.

Grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā arī paredz noteikt nozares, kurās, veicot saimniecisko darbību, mikrouzņēmums būs tiesīgs izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli. Šīs nozares noteiks valdība. Ministru kabinetam attiecīgi noteikumi būs jāpieņem līdz šā gada 15.augustam, un plānots, ka jaunā kārtība stāsies spēkā no 2016.gada 1.janvāra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu