Reirs: Trīs galvenajās pozīcijās budžets pildās ar mīnuszīmi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Šā gada budžetā vissliktāk pildās ieņēmumi trīs galvenajās pozīcijās - pievienotās vērtības nodokļa (PVN), iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu (sociālais nodoklis) iekasēšanā, šorīt Latvijas radio teica finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Šajās trīs galvenajās budžeta pozīcijās ieņēmumi, salīdzinot ar plānoto, pildās ar mīnuszīmi, uzsvēra ministrs.

Kā iespējamos iemeslus sliktākai PVN iekasēšanai Reirs nosauca zemās degvielas cenas, jo nozarē apgrozījuma kritums naudas izteiksmē esot par 12%, taču akcīzes ieņēmumi, kas jāmaksā par vienu degvielas litru, pildoties labi - ieņēmumi izpildīti 105% apmērā.

Savukārt kā iemeslu sliktākai IIN un sociālā nodokļa iekasēšanai finanšu ministrs minēja to, ka šogad darbs pēc ilgajām Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienām sākās tikai 6.janvārī un pensijas un prēmijas daudziem tika izmaksātas jau decembrī, tā nodokļus nomaksājot jau pagājušā gada nogalē.

Taču detalizētāk par šā gada budžeta izpildi varēšot spriest pēc pirmajiem trim mēnešiem, un tā izpilde esot jāvērtē kopā ar ekonomikas izaugsmi, skaidroja Reirs.

Jau rakstīts, ka vakar Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) atzina, ka bažām par budžeta izpildi gada griezumā nevajadzētu būt. Straujuma skaidroja, ka galvenais ieņēmumu palielinājums valsts budžetā tiek paredzēts no tautsaimniecības attīstības, investīciju piesaistes un ēnu ekonomikas apkarošanas.

Jau ziņots, ka janvārī konsolidētajā kopbudžetā bija 89 miljonu eiro pārpalikums, liecina Finanšu ministrijas (FM) apkopotā informācija. FM informē, ka pārpalikums konsolidētajā kopbudžetā gada sākumā ir raksturīga tendence pēdējos trīs gados.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu