Lai gan SVF iebilst, IIN likme tiks samazināta arī turpmāk

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Neskatoties uz Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) ieteikumu neturpināt iedzīvotāju ienākumu likmes (IIN) samazināšanu, Finanšu ministrijā (FM) uzsver, ka IIN likme tiks samazināta arī turpmāk.

FM pārstāvis Aleksis Jarockis stāstīja, ka FM atbalsta paredzamu nodokļu politiku, kas nodrošina stabilitāti biznesa vidē.

«Vairākas starptautiskas organizācijas, piemēram, OECD un SVF, vērtējot Latvijas situāciju, ir atzinušas, ka nodokļu jomā būtu vēlamas izmaiņas tieši darbaspēka sloga mazināšanā zemāk atalgotā darbaspēka kategorijā, mazinot iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzību,» piebilda Jarockis.

Tāpēc FM patlaban lielu vērību pievērš šim aspektam un strādā pie diferencēta neapliekamā minimuma ieviešanas ar 2016.gada 1.janvāri, kas mazinātu ienākumu nevienlīdzību un sekmētu ienākumu pieaugumu tieši iedzīvotājiem ar zemākiem ienākumiem.

Tiesa, diferencēta neapliekamā minimuma ieviešanas koncepcija vēl tiek izstrādāta, un valdība par to tiks informēta šā gada aprīlī.

Kā ziņots, 2013.gadā Ministru kabinets akceptēja grozījumus likumā «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli», kas paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi samazināt līdz 22% 2016.gadā.

Nodokļa likme 2014.gadā tika noteikta 24% apmērā, 2015.gadā - 23%, bet no 2016.gada - 22%.

Kā ziņots, SVF rosinājis Latviju uzlabot ieņēmumus no zemei piemērotā nodokļa, kā arī apsvērt neturpināt IIN likmes samazināšanu. Šādu aicinājumu attiecībā uz IIN SVF paudis arī iepriekš.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) atzīst, ka patlaban runāt par kādu nodokļu samazināšanu nav aktuāli, informēja premjerministres preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Straujuma atgādina, ka Latvija ir viena no retajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kas varēja atļauties nodokļu samazināšanu. Turklāt Latvijā ar šā gada 1.janvāri IIN likme jau ir samazināta no 24% uz 23%. Patlaban tiek turpināts darbs pie ienākumu nevienlīdzības samazināšanas, lai jau no 2016.gada ieviestu IIN diferencēto neapliekamo minimumu, skaidro valdības vadītāja.

«Uzskatu, ka patlaban ir jāpievērš lielāka vērība efektīvākai nodokļu administrēšanai un ēnu ekonomikas mazināšanai, nevis jārunā par kādu nodokļu samazināšanu,» pauž Straujuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu