Rīgas Centrāltirgū ātrāk nekā ierasts sāk tirgot bērzu sulas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Neraugoties uz aukstajām naktīm, šogad nedaudz ātrāk nekā ierasti sācies bērzu sulu tecināšanas laiks, līdz ar to Rīgas Centrāltirgū vērojams visai plašs sulu piedāvājums. To cena saglabājusies pagājušā gada līmenī, pārliecinājās aģentūra LETA.

«Sākām tecināt jau nedēļas nogalē. Šīs naktis Zemgalē vēl bija aukstas, tomēr pa dienu ir pietiekami silts, tādēļ šogad sezonu sākam vismaz pusotru nedēļu ātrāk nekā parasti,» atzina sulu pārdevējs Nils Beiris.

Viņš sacīja, ka pirmo bērzu sulu cena ir 1,50 eiro par vienu litru, tomēr jau tuvākajās dienās, pieaugot piedāvājumam, tā samazināsies.

Savukārt bērzu sulu pārdevējs Guntis Kārkls no Auces novada norādīja, ka šogad rēķinās ar pieprasījuma pieaugumu, par ko liecinot pirmo dienu pārdošanas rezultāti.

«Tirgoju otro dienu, un sokas ļoti labi. Plānoju iztirgot visus vairāk nekā 300 litrus, ko pieļauj likumdošana, citādi jau neatmaksājas tecināt. Pagaidām par plašākiem tirgiem nedomāju, jo tālāka sulu transportēšana prasa papildu izdevumus gan degvielai, gan uzglabāšanai, līdz ar to pagaidām tas neatmaksājas,» sacīja uzņēmējs.

Patlaban līdzās bērzu sulām tirgū joprojām nopērkamas arī kļavu sulas, kuru cena ir 1,50 eiro par vienu litru.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) noteikumi kļavu un bērzu sulu tirgotājiem arī šogad ir nemainīgi - sulas bez dienesta atļaujas drīkst tirgot nelielos apjomos - līdz 300 kilogramiem gadā. Ja daudzums lielāks, jāreģistrējas PVD kā augu izcelsmes produktu primārās ražošanas uzņēmumam.

Sulas jāiepilda vienreizlietojamā iepakojumā, kurš atļauts saskarei ar pārtiku, vai tīros stikla traukos. Marķējuma etiķetē jānorāda tirdzniecības nosaukums «Bērzu sula» vai «Kļavu sula», pievienotās sastāvdaļas, tilpums, derīguma termiņš, uzglabāšanas apstākļi un produkta ražotāja nosaukums vai vārds, uzvārds un adrese.

PVD iesaka patērētājiem pirms sulu iegādes novērtēt, kādos traukos ir iepildītas sulas, vai ir nodrošināts marķējums. Gadījumos, ja sulas piedāvā degustācijai, pārdevējam ir jānodrošina patērētājs ar vienreizlietojamajām glāzītēm un jāievēro degustācijas noteikumi.

PVD aizdomu un sūdzību gadījumos tirdzniecības vietās drīkst pieprasīt informāciju par sulu ražotāju, ieguves vietu un sulu uzskaites dokumentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu