Februārī Latvijā patēriņa cenas gada laikā samazinājušās par 0,1-0,3%

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Šogad februārī salīdzinājumā ar pagājušā gada februāri Latvijā patēriņa cenas varētu būt samazinājušās par 0,1-0,3%, prognozēja banku analītiķi.

«Swedbank» vecākā ekonomiste Lija Strašuna aģentūrai BNS sacīja, ka februārī patēriņa cenas mēneša laikā būs pieaugušas par 0,2%, kas nozīmē, ka salīdzinājumā ar 2014.gada februāri cenas būs sarukušas par 0,1%.

«Galvenais iemesls mēneša inflācijai februārī būs bijis transporta sadārdzinājums. Pēc pusgada krituma, atkal būs nedaudz pieaugušas degvielas cenas, jo arī naftas cena pasaulē ir nedaudz atkopusies. Savukārt «Rīgas satiksmes» braukšanas tarifu paaugstināšana sadārdzinājusi sabiedrisko transportu daļai Rīgas iedzīvotāju,» skaidroja Strašuna.

Tāpat viņa pieļāva iespēju, ka februārī nedaudz būs kāpušas arī pārtikas cenas.

Vienlaikus Strašuna prognozēja, ka cenu kritums februārī būs bijis siltumenerģijai iepriekšēja naftas cenu krituma dēļ pasaulē, kā arī sezonas izpārdošanu dēļ būs samazinājušās apģērbu un apavu cenas.

Savukārt «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai BNS prognozēja, ka februārī salīdzinājumā ar janvāri patēriņa cenas Latvijā nebūs mainījušās un tādējādi gada laikā Latvijā būs bijusi deflācija 0,3% apmērā.

«Februārī cenu izmaiņas turpināja būt neizteiksmīgas,» sacīja Gašpuitis, norādot, ka būtiskas izmaiņas nav gaidāmas pārtikas cenās, turpinoties atlaižu periodam, cenas samazinājās apģērbiem un apaviem, kā arī zemākas cenas bija siltumenerģijai, savukārt nedaudz atguvās degvielas cenas, kā arī neliels kāpums varētu būt atsevišķos pakalpojumos.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām februārī paziņos pirmdien, 9.martā.

Aģentūra BNS jau vētīja, ka Latvijā šogad janvārī salīdzinājumā ar decembri patēriņa cenas pieauga par 0,1%, bet gada laikā - šā gada janvārī salīdzinājumā ar 2014.gada janvāri - bija deflācija 0,4% apmērā. Savukārt gada vidējā inflācija ‒ pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ‒ janvārī bija 0,6%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu