Veikalos nav būtisku piena produktu cenu izmaiņu; konkurence sīva

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas veikalos patlaban nav būtisku piena produktu cenu izmaiņu un konkurence joprojām ir sīva, atzina Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

«Pašlaik no ražotājiem ir jūtamas zināmas bažas, jo jaunās iestrādnes eksporta tirgos parādīsies ne ātrāk kā gada beigās. Tādēļ kopumā cenas pašlaik īpaši nemainās - nedaudz pakāpjas uz augšu, nedaudz iet uz leju, bet lielu izmaiņu nav. Tomēr tās ir vidējās tendences un atsevišķām produktu grupām izmaiņas var būt atšķirīgas,» sacīja Krūzītis.

Viņš arī norādīja, ka Latvijā nav iespējams būtiski palielināt piena produktu realizācijas apmērus, jo cilvēki ēd tik, cik ēd, tādēļ iekšējā tirgū ir ļoti sīva konkurence. Vienlaikus viņš piebilda, ka, pateicoties Krievijas embargo, Latvijas iedzīvotāji izteikti nosliecās par labu vietējiem piena produktiem, brīžiem neskatoties uz cenu, kas veicināja, piemēram, sviesta noietu. «Arī akciju periodi bija pietiekami gari. Tomēr jautājums ir par ilgtermiņa attīstību. Mēs jau vairākkārt esam uzvēruši, ka cena produktiem mainās tad, ja to iniciē ražotājs. Es saprotu arī ražotājus, jo viņi ir zaudējuši nopietnus eksporta tirgus un viņi neriskē laist uz leju cenas, jo kopsummā sekas var izrādīties dramatiskas,» atzina Krūzītis.

Krūzītis arī pastāstīja, ja pirms Krievijas embargo svaigajā pārtikā Latvijas ražojumu daļa bija 70-75%, tad visu akciju un kampaņu rezultātā pēc embargo ieviešanas Latvijas preču tirdzniecības apgrozījums palielinājās par 10-15% līdz gandrīz 80-90%. «Atlikusī daļa vai nu netiek ražota Latvijā vispār, vai arī tie ir importa produkti ar ļoti zemām cenām un tos pērk pircēju grupa, kura neko dārgāku nevar atļauties. Tas parāda gan pircēju lojalitāti, gan pietiekami labu komunikāciju starp ražotājiem un tirgotājiem,» sacīja Krūzītis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu