Deputātiem dažādi priekšlikumi mikrouzņēmumu nodokļa likmei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Deputāti priekšlikumos grozījumiem Mikrouzņēmumu nodokļa likumā rosina dažādas izmaiņas attiecībā uz šī nodokļa piemērošanu - saglabāt 9% likmi, piemērot to ierobežotu laiku vai arī saglabāt to tikai vēl šogad.

Pašlaik Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumi, ko Saeimas komisija vērtē otrajā lasījumā, paredz piemērot mikrouzņēmuma nodokļa likmi 9% apmērā uzņēmumiem ar apgrozījumu no 7000 līdz 100 000 eiro pirmajos trīs darbības gados, savukārt no ceturtā taksācijas gada šī likme tiktu paaugstināta līdz 12%.

Deputāts Aleksandrs Kiršteins (VL-TB/LNNK), kā arī parlamentārietis Ivars Zariņš (S) iesniedza priekšlikumus, aicinot 9% likmi mikrouzņēmumiem piemērot piecus, nevis trīs gadus. Savukārt deputāts Kārlis Šadurskis (V) aicina noteikt, ka 9% likme šogad piemērojama mikrouzņēmumiem, kuriem šis ir pirmais, otrais vai trešais darbības gads, bet pārējiem būtu 12% nodokļa likme. Savukārt nākamajos gados viņš piedāvā paaugstināt nodokļa likmi atbilstoši pašlaik likumā paredzētajam - līdz 13% nākamgad un līdz 15% 2017.gadā un turpmāk.

Likumā pašlaik ir noteikts, ka 9% likme piemērojama visiem mikrouzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 7000 eiro. Tikmēr deputāte Inguna Sudraba rosina noteikt, ka 9% likme būtu piemērojama uzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 15 000 eiro, bet uzņēmumiem ar apgrozījumu no 15 000 līdz 100 000 eiro tā tiktu piemērota tikai pirmajos trīs darbības gados.

Savukārt Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputāti uzskata, ka 9% likme būtu piemērojama visiem mikrouzņēmiem bez laika ierobežojuma. LRA pārstāvji arī rosina mainīt valsts budžetā iemaksātā mikrouzņēmumu nodokļa sadales kārtību.

Tikmēr Šadurskis piedāvā likumā iekļaut normu, ka valdībai būs jānosaka nozares, kurās varētu darboties mikrouzņēmumi.

Deputāti piedāvā arī citas izmaiņas, un kopumā šim likumprojektam uz otro lasījumu iesniegti 29 priekšlikumi, kurus šodien plkst.10 sāks vērtēs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Kā ziņots, valdība iepriekš atbalstīja ierosinājumu šogad noteikt 9% mikrouzņēmumu nodokļa likmi visam mikrouzņēmuma apgrozījumam līdz 100 000 eiro.

Finanšu ministrija (FM) norādīja uz vairākām mikrouzņēmumu režīma problēmām, tostarp sociālā nodrošinājuma riskiem. FM rosina pakāpeniski vairāku gadu laikā ieviest minimālās iemaksas, piemēram, nosakot to atbilstoši valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no minimālās algas (360 eiro) 122 eiro apmērā.

Valdība arī atbalstīja FM ideju ierobežot mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju loku, nosakot profesionālās darbības jomas, kurās nebūs tiesību izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli, sākot ar 2016.gadu.

Tāpat valdība atbalstīja priekšlikumu Mikrouzņēmumu nodokļa likumā ietvert nosacījumu, ka mikrouzņēmuma darbinieks atkarībā no sociālās apdrošināšanas problēmas risinājuma pozitīvā efekta ir tiesīgs piemērot mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīmu trīs līdz piecus gadus, sākot ar 2016.gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu