Pētījums: uzkrājumiem privātajos pensiju fondos iedzīvotāji vidēji atvēl 4% no ienākumiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Uzkrājumiem privātajos pensiju fondos Latvijas iedzīvotāji vidēji atvēl 4% no regulārajiem ienākumiem,liecina «Swedbank» pētījums par Latvijas iedzīvotāju uzkrājumu veidošanās paradumiem.

Pēc pētījuma datiem, uzkrājumus vecumdienām privātajos pensiju fondos Latvijā biežāk veido sievietes 48 gadu vecumā ar vidējiem vai zemiem ienākumiem (91% no visem pensiju trešā līmeņa iemaksu veicējiem), šim mērķim atvēlot apmēram 32 eiro mēnesī. Tā kā vidējā bruto alga Latvijā pērn bija 740 eiro mēnesī, iedzīvotāju vidējā iemaksa privātajos pensiju fondos ik mēnesi ir apmēram 4% no regulārajiem ienākumiem.

Vienlaikus pētījumā 50% respondentu atzinuši, ka uzkrājumiem vecumdienām būtu jānovirza būtiski vairāk līdzekļu, nekā pašlaik.

Tāpat pētījumā secināts, ka

70% iedzīvotāju paļaujas, ka pensijas gados iztiks ar valsts nodrošināto pensiju.

«2009.gadā 59% privātā pensiju kapitāla veidotāju bija vecumā līdz 45 gadiem. Savukārt pērn šajā vecuma grupā bija vien 36% pensiju krājēju. Jāsaka, ka īstais laiks, lai domātu par pensijas gadiem, būtu uzreiz pēc 30 gadu vecuma sasniegšanas. Tad iegūts zināms komforts ienākumu līmeņa ziņā un līdz aktīvo darba gaitu beigām vēl ir pietiekami ilgs laiks,» piebilda «Swedbank» Uzkrājumu un apdrošināšanas atbalsta daļas vadītājs Reinis Jansons.

Pētījums veikts pērnā gada decembrī, aptaujājot 878 respondentus vecumā no 15 līdz 74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku teritorijās.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

Pēc aktīvu apmēra «Swedbank» ir lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu