Jau 70 000 klientu izmanto viedos elektroenerģijas skaitītājus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Elektroenerģijas uzskaiti nodrošina vairāk nekā 66 000 viedo elektroenerģijas skaitītāju, tajā skaitā vairāk nekā 53 000 mājsaimniecību, medijiem klāstīja AS «Sadales tīkls». Patlaban jau 60% no kopējā lietotāju elektrības patēriņa AS «Sadales tīkls» uzskaita, izmantojot viedās elektroenerģijas uzskaites.

Viedo elektroenerģijas skaitītāju ieviešanu Latvijā «Sadales tīkls» sāka 2007.gadā, kad elektroenerģijas tirgus tika atvērts juridiskām personām. Līdz ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu pieauga klientu interese par iespējām pirkt elektroenerģiju «Nord Pool Spot» biržā, kā arī palielinājās elektroenerģijas tirgotāju mainīgās cenas piedāvājumu klāsts un konkurence. «Sadales tīkla» klientu direktors Ilvars Pētersons uzsver, ka, izvērtējot viedo elektroenerģijas skaitītāju iespējas un ieguvumus, uzņēmums līdzīgi kā citi sadales sistēmas operatori Eiropā īsteno elektrotīkla modernizāciju, automatizāciju un inovatīvu tehnisko risinājumu izmantošanu, ieviešot viedā tīkla elementus, tajā skaitā arī viedos skaitītājus. Viedā elektrotīkla attīstība esot nozīmīga Latvijas tautsaimniecības attīstībā, jo moderns un inovatīvs elektrotīkls, paaugstinot elektroapgādes drošumu un sniegto pakalpojumu kvalitāti, veicina tehnoloģisko un industriālo nozares attīstību un attiecīgi arī valsts konkurētspēju.

Kā savukārt norāda «Sadales tīkls» pakalpojumu attīstības direktors Ivo Grinbergs, ņemot vērā, ka katru gadu verifikācijas termiņa un dažādu tehnisku iemeslu dēļ ir jānomaina 100 000 skaitītāju, šobrīd ekonomiski izdevīgāk ir tos nomainīt ar viedajiem elektroenerģijas skaitītājiem, kuri ļaus ne vien attālināti un operatīvi iegūt informāciju par elektroenerģijas patēriņu un rādījumiem, bet nodrošinās uzņēmumu ar informāciju par elektroapgādes traucējumiem un samazinās skaitītāju apkalpošanas izmaksas. Ņemot vērā, ka viedais skaitītājs sniedz klientam pārskatu par elektrības patēriņu pa stundām, elektroenerģijas tirgotāji varēšot piedāvāt ne tikai nakts un dienas elektroenerģijas tarifus, bet savus piedāvājumus veidot vēl elastīgākus. Patēriņa datu pieejamība ļaujot tirgotājam sagatavot rēķinus atbilstoši klienta faktiskajam patēriņam un piedāvāt iespēju veikt norēķinus pēc dinamiskas elektroenerģijas cenas, kas piesaistīta elektroenerģijas cenai biržā.

Viens no viedo skaitītāju uzstādīšanas mērķiem esot energoefektivitātes palielināšana, jo līdz ar šo skaitītāju iespējām klienti aktīvāk sāks pievērst uzmanību savu elektroierīču patēriņam, un skaitītāju dati palīdz izdarīt secinājumus par cēloņiem jeb iekārtām, kas mājokļos veido lielāko patēriņu prombūtnes vai nakts laikā, skaidro uzņēmumā. Arī veikto pētījumu rezultāti rādot, ka detalizētas patēriņa informācijas pieejamība ļauj klientiem tērēt elektroenerģiju daudz efektīvāk, samazinot savu elektroenerģijas patēriņu par 10% un vairāk. Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta direktore profesore Dagnija Blumberga norāda, ka viedie mērījumi ir energopārvaldības stūrakmens. Savukārt energopārvaldība esot pirmais solis energoefektivitātes pasākumu īstenošanā. Tas nozīmējot, ka viedā uzskaite ir pirmais signāls enerģijas gala lietotāja energoefektivitātes paaugstināšanai un enerģijas patēriņa samazināšanai.

«Tele2» komercdirektors Jānis Spoģis pauž gandarījumu, ka «Sadales tīkls» ir izvēlējies «Tele2» «machine-to-machine» (M2M) risinājumu savos viedajos elektroenerģijas skaitītājos, kas nozīmē to, ka «Tele2» pieslēgumi, izmantojot plašo uzņēmuma mobilā interneta tīklu, attālināti nosūta katra elektroenerģijas skaitītāja rādītājus uz datubāzi. Tas ļaušot «Sadales tīklam» būtiski paaugstināt darbības efektivitāti, jo nebūšot nepieciešams tērēt laiku, lai klātienē nolasītu rādījumus. M2M risinājumi uzņēmumos un valsts iestādēs jau esot pierādījuši savu pievienoto vērtību.

Šā gada laikā «Sadales tīkls» plānojot klientu ērtībām izstrādāt mobilo aplikāciju, un nākotnē paredzēts veikt datu apmaiņu starp viedajiem skaitītājiem un dispečervadības sistēmu, lai varētu iespējami ātri identificēt un novērst bojājumus tīklā, laicīgi informējot klientus un samazinot elektroapgādes pārtraukuma laiku. Par plānoto elektroenerģijas skaitītāja nomaiņu «Sadales tīkls» informē katru klientu, un brīdī, kad no viedā elektroenerģijas skaitītāja tiek uzsākta attālināta uzskaites datu nolasīšana, klients saņem individuālu paziņojumu.

Uz ikvienu klientam uzstādīto elektroenerģijas skaitītāju, tajā skaitā arī uz viedo elektroenerģijas skaitītāju, attiecoties visas metroloģiskās un drošuma prasības, kuras ir noteiktas ar Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu «Par mērinstrumentiem». Elektrotīkla attīstības projektu ietvaros uzstādītie viedie elektroenerģijas skaitītāji uzskaitot elektroenerģiju tikpat precīzi kā iepriekš mājsaimniecībās uzstādītie un būtiskākās atšķirības starp «parasto» - indukcijas vai elektronisko - ir šo skaitītāju sniegtās iespējas klientiem, tirgotājiem un sadales sistēmas operatoram.

Uzņēmumā arī skaidro, ka Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvā, kas nosaka prasības par kopīgiem noteikumiem attiecībā uz elektroenerģijas iekšējo tirgu, ir noteikts, ka dalībvalstīm līdz 2012.gada 3.septembrim bija jāveic viedo skaitītāju ieviešanas ekonomiskais izvērtējums un jānosaka viedo skaitītāju ieviešanas termiņi, savukārt līdz 2020.gadam vismaz 80% no lietotājiem ir jānodrošina ar viedo mēraparātu sistēmām. Vairāk nekā divām trešdaļām no Eiropas Savienības dalībvalstīm viedo skaitītāju ieviešanas ekonomiskais izvērtējums ir pozitīvs un to ieviešanu ir sākušas 16 dalībvalstis, bet Itālijā, Zviedrijā, Somijā un Maltā šo skaitītāju ieviešanas process jau ir noslēdzies, informē uzņēmumā.

Jau ziņots, ka, līdzīgi kā citi elektroenerģijas sadales sistēmas operatori Eiropas Savienībā, kas izmaksu samazināšanas un klientu apkalpošanas ērtību labad mājsaimniecību tehnoloģiski novecojušos elektrības skaitītājus aizstāj ar jaunākās paaudzes jeb viedo risinājumu elektroenerģijas skaitītājiem, arī «Sadales tīkls» ir sācis elektroenerģijas uzskaites modernizāciju, kuras ietvaros tiek veikta novecojušo elektroenerģijas skaitītāju nomaiņa pret viedajiem elektroenerģijas skaitītājiem.

Sākot viedo elektroenerģijas skaitītāju uzstādīšanu aizvadītā gada rudenī, līdz gada beigām veikta vairāk nekā 50 000 skaitītāju nomaiņa, un šogad plānots uzstādīt 100 000 viedos elektroenerģijas skaitītājus. To ieviešana Latvijā tiks pabeigta līdz 2023.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu