VID: Latvijā daudzi dzīvo pāri saviem līdzekļiem; pievērsīsies ofšoriem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Latvijā joprojām daudzi iedzīvotāji dzīvo pāri saviem līdzekļiem, intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» teica Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Viņa norādīja, ka katru gadu VID redzeslokā ir apmēram 20 tūkstoši privātpersonas. «Mums joprojām ir daudz fiziskās personas, kas dzīvo pāri saviem līdzekļiem. Tādēļ šobrīd paralēli risinām jautājumu, ceram ar nākamo gadu saņemt no kontroles dienesta informāciju no kredītiestādēm, it sevišķi mūs interesē visi ofšora darījumi - tas krējuma gals,» teica Pētersone.

Savukārt vērtējot sākumdeklarēšanos, VID vadītāja atzina, ka VID to izmanto savā darbā, kā arī datus izmanto tiesībsargājošās iestādes. Tāpat sākumdeklarēšanās palīdzējusi VID iegūt informāciju par fizisko personu savstarpējiem aizdevumiem un aizņēmumiem.

Pētersone stāstīja, ka pierādīt, ka persona dzīvo pāri saviem līdzekļiem, VID spēj tikai veicot nodokļu auditu. VID šajā jomā specializējušies 40 darbinieki, kas gadā spēj veikt apmēram 60 auditus.

VID vadītāja arī atzīmēja, ka vismaz tuvākos desmit gadus VID netrūkst personu, kuras auditēt un kuru izdevumu ievērojami pārsniedz ieņēmumus.

VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas. VID izveidots 1993.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu