Šajā ziemā ES valstīs sals ziemājiem būtisku kaitējumu nav nodarījis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

Ziemāju graudaugu kultūru stāvoklis Eiropas Savienības (ES) valstīs šajā sezonā kopumā nerada bažas, ziņo Eiropas agrāro resursu monitoringa aģentūra (MARS). Pateicoties siltajai ziemai, ziemāji patlaban lielākoties visās valstīs ir labā stāvoklī un attīstās normāli. Sala dēļ ziemāji vietumis bojā gājuši tikai atsevišķos Bulgārijas, Rumānijas, Ungārijas un Polijas rajonos.

Vājš ziemāju rūdījums saglabājas arī Rietumu un Centrālajā Eiropā, kaut arī nelieli uzlabojumi salīdzinājumā ar janvāra vidu esot novēroti.

Tikmēr atsevišķās Eiropas daļās šajās dienās gaisa temperatūra var noslīdēt zem normas, prognozē MARS speciālisti. Aukstie laika apstākļi palielinās ziemāju izsalšanas risku, īpaši Turcijas centrālajos rajonos. Nokrišņu daudzums pārsniegs normu Vidusjūras valstīs, Centrālajā Eiropā un atsevišķās Ziemeļeiropas daļās.

Saskaņā ar portāla «graudi.lv» informāciju, tikmēr Ukrainas ziemeļaustrumos un Krievijas dienvidos sals ziemājus ir ietekmējis būtiski. Ukrainā nāksies pārsēt 15% jeb 1,2 miljonus ziemāju, savukārt Krievijā - 3,6 miljonus hektāru, kas ir 21,2 % no kopējā sējumu platību apjoma.

Kā ziņots, arī Latvijā aizvadītā ziema sējumu attīstībai bijusi labvēlīga. Savukārt kopumā pagājušajā gadā Latvijā sasniegts visu laiku ražas rekords - 2,2 miljoni tonnu, kas ir par 14,3% vairāk nekā 2013.gadā un tiek skaidrots ar vasaras kviešu ražību un apsēto platību pieaugumu par 12,2%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu