Alkohola imports Latvijā pērn audzis par 15%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Pagājušajā gadā Latvijā importēti un no citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ievesti 14,826 miljoni dekalitru alkoholisko dzērienu, neskaitot alu, kas ir par 15,36% vairāk nekā 2013.gadā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji par 2014.gadu.

Dati liecina, ka visvairāk tiek importēti/ievesti pārējie alkoholiskie dzērieni un vīns. Tā pērn importēti 7,164 miljoni dekalitru pārējo alkoholisko dzērienu un 6,783 miljoni dekalitru vīnu.

Alus 2014.gadā Latvijā kopumā importēts/ievests 8,018 miljonu dekalitru apjomā, kas ir par 54% vairāk nekā 2013.gadā, un šis krasais kāpums ir ciešā sasaistē ar Latvijā ražotā alus apjoma sarukumu.

Lielākā daļa - 6,968 miljoni dekalitru jeb 92% alus - tiek ievesta no kaimiņvalstīm - Lietuvas un Igaunijas.

VID atzīmē, ka lielākā daļa alkoholisko dzērienu Latvijā tiek importēti/ievesti, izmantojot akcīzes preču noliktavas. Akcīzes preču noliktavās ievesto preču apjoma izmaiņas tiešā veidā neietekmē akcīzes nodokļa ieņēmumus, jo alkoholiskie dzērieni lielākoties tiek saņemti un uzglabāti atliktā akcīzes nodokļa maksāšanas režīmā, kā arī liela daļa dzērienu no akcīzes preču noliktavām atliktajā akcīzes nodokļa maksāšanas režīmā tiek pārvietoti uz citām ES dalībvalstīm vai nosūtīti eksportam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu