«SEB banka»: Zemo procentu likmju laikmets turpinās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Jau ilgstoši naudas tirgus EURIBOR likmes turpina atrasties ļoti zemā līmenī, kas ir Eiropas Centrālās bankas (ECB) īstenotās stimulējošās monetārās politikas rezultāts, teikts «SEB bankas» Latvijas makroekonomikas apskatā.

Līdz ar ECB noteiktajām negatīvajām noguldījumu likmēm kredītiestāžu noguldījumiem kopš pagājušā gada rudens īstermiņa (vienas nedēļas un divu nedēļu) EURIBOR likmes ir negatīvas. Faktiski tas nozīmē, ka aizdevējs piemaksā aizņēmējam par savas naudas aizdošanu jeb nodošanu glabāšanā.

Arī garāka termiņa EURIBOR likmes turpina virzīties arvien zemākā līmenī. Februāra vidū trīs mēnešu EURIBOR nokritās līdz 0,05%. Arvien zemākas EURIBOR likmes nozīmē arī mazākus ikmēneša maksājumus pašreizējiem kredītņēmējiem, kuriem ir mainīgā kredītu procentu likme. Mājokļa iegādei eiro valūtā ņemto kredītu ar termiņu virs pieciem gadiem vidējā procentu likme 2014.gada beigās ir sarukusi līdz 2,43%, kas ir līdz šim zemākais līmenis, teikts «SEB bankas» apskatā.

Arī noguldījumu procentu likmes turpina kristies.

Eiro noguldījumiem ar termiņu līdz diviem gadiem vidējā procentu likme pērn gada beigās bija 0,83%, savukārt krājkontiem tā bija 0,08%. Noguldījumu procentu likmes turpina arvien vairāk tuvoties nullei. Līdz ar negatīvajām īstermiņa EURIBOR likmēm arvien biežāk dzirdams jautājums, vai negatīvas procentu likmes nevarētu tikt piemērotas banku klientiem, kuri noguldījuši savu naudu komercbankās. Tuvākajā laikā komercbankas, visticamāk, saviem klientiem negatīvas procentu likmes par naudas noguldīšanu kontā nepiemēros. Tomēr, ja šāds periods, kad ECB bankām piemēro negatīvu procentu likmi, pārmērīgi ieilgst, pieaug varbūtība, ka šīs negatīvās procentu likmes lielākā vai mazākā mērā var tikt pārliktas uz klientu pleciem, teikts «SEB bankas» pārskatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu