Prezidents nav izsludinājis Maksātnespējas likuma grozījumus, kam jāstājas spēkā svētdien

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš vēl nav izsludinājis grozījumus Maksātnespējas likumā un ar to saistītajos likumos, kas paredz noliktās atslēgas izvēles principu un kuriem jāstājas spēkā svētdien, 1.martā.

Prezidents 19.februārī Saeimas pieņemtos grozījumus likumā vēl nav izsludinājis, taču negrasoties tos atdot otrreizējai caurlūkošanai Saeimā.

Kancelejā skaidroja, ka likumus otrreizējai caurlūkošanai Saeimā prezidents var atgriezt desmit dienu laikā no likuma pieņemšanas parlamentā, savukārt Saeimā pieņemtos likumus prezidents izsludina ne agrāk kā desmitajā un ne vēlāk kā divdesmit pirmajā dienā pēc to pieņemšanas.

Prezidentam, lai grozījumi stātos spēkā, tie jāizsludina sestdien, 28.februārī. Kancelejā norādīja: tā kā oficiālais izdevums «Latvijas Vēstnesis» iznāk elektroniskā formā, to ir iespējams izdarīt.

«Latvijas Vēstneša» Attīstības un projektu vadības daļas vadītāja Ilze Apine norādīja, ka ir plānots izdot «Latvijas Vēstnesi» svētdien, 1.martā, tādējādi prezidentam būs iespēja likuma grozījumus izsludināt.

Jau vēstīts, ka Saeima 19.februārī otrajā, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus vairākos likumos, lai ieviestu izvēles iespējas nolikto atslēgu principam.

Saeima atbalstīja grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz no likuma izslēgt banku kritizēto nolikto atslēgu principu, kā arī izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz nolikto atslēgu principa ieviešanu patērētāju tiesību aizsardzības regulējumā. Saeimas vairākuma atbalstu guva arī saistītie grozījumi uzņēmumu ienākuma nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumos.

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā paredz īpašus noteikumus attiecībā uz kredītiem, kuru atmaksa nodrošināta ar nekustamā īpašuma ķīlu. Tiks ieviests nosacījums, ka bankām būs jāpiedāvā kredītņēmējiem divi kredīta līguma projekti – viens ar nolikto atslēgu principu, bet otrs ar pilnu aizņēmēja atbildību par aizdevuma atmaksu. Aizdevējam būs tiesības piemērot katram no kredīta līguma projektiem atšķirīgus noteikumus, savukārt aizņēmējam būs izvēles tiesības.

Grozījumiem likumos jāstājas spēkā 1.martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu