KP par zaudējumu atlīdzināšanu interesējies viens «Volkswagen» auto iepircējs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Līdz šim viens «Volkswagen» markas auto iepircējs ir vērsies Konkurences padomē (KP), lai saņemtu konsultāciju par iespējamo zaudējumu atlīdzināšanu, kas varētu būt radušies KP atklātās karteļa vienošanās dēļ, pastāstīja KP Komunikācijas nodaļas vadītāja Inita Kabanova.

«Lai gan KP lēmumam pievienotajā pielikumā ir identificējams liels skaits iepircēju, kas konkrētās automašīnas (»Volkswagen«) iepirka deformētu publisku iepirkumu rezultātā, līdz šim tikai viens iepircējs ir konsultējies KP,» pavēstīja Kabanova.

Viņa arī norādīja, ka tā kā šobrīd uzņēmumi, kuru darbībās tika konstatēti pārkāpumi, KP lēmumu ir pārsūdzējuši tiesā, KP sagaida, ka līdzīgi jautājumi cietušajiem varētu būt arī pēc tiesvedības beigām, ja tiesa KP lēmumu atzīs par pamatotu.

Aģentūra BNS jau vēstīja KP par karteļa vienošanos sodījusi vairākus autotirgotājus. Sods piemērots «Volkswagen» markas automašīnu oficiālajiem dīleriem un importētājiem kompānijām «SD autocentrs», «Ripo autocentrs», «Moller Auto Krasta», «Moller Auto Ventspils», «Moller Auto Latvia» un «Moller Baltic Import». Vienlaikus viens uzņēmums iecietības programmas ietvaros pilnībā atbrīvots no soda, jo tā sniegtā informācija ļāva KP atklāt pārkāpumu.

Kopumā kompānijām noteikts sods 7,635 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā lielākais sods piemērots «Moller Baltic Import» - gandrīz 5,051 miljona eiro apmērā par sistemātiski saskaņotu darbību iepirkumos, tādējādi likvidējot konkurenci.

Tā kā pārkāpuma rezultātā jaunu «Volkswagen» markas automašīnu pircēji, kas automašīnas iegādājās konkursa ceļā, par iegādātajām automašīnām var būt pārmaksājuši, KP aicināja pircējus vērsties pie pārkāpumā iesaistītajiem uzņēmumiem, prasot atlīdzināt radušos zaudējumus, savukārt pašus pārkāpumu dalībniekus – brīvprātīgi izstrādāt sistēmu patērētājiem nodarīto zaudējumu atlīdzināšanai, tādējādi mazinot izdarītā pārkāpuma sekas.

Savukārt «Moller» grupas uzņēmumi Administratīvajā apgabaltiesā 13.februārī pārsūdzēja KP lēmumu par karteļa vienošanās ietvaros piemēroto soda naudu. Minēto KP lēmumu «Moller Baltic Import» vārdā ir pārsūdzējusi kompānijas īpašniece Norvēģijas «Harald A Moller», bet «Moller Auto Krasta», « Moller Auto Ventspils» un «Moller Auto Latvia» vārdā KP lēmumu ir pārsūdzējusi to īpašniece Norvēģijas kompānija «Moller Auto Baltic».

Toties kompānijas «SD autocentrs» pieteikums tiesā par KP lēmuma pārsūdzēšanu saņemts 16.februārī.

KP ir Ekonomikas ministrijas padotībā esoša institūcija, kuras mērķis ir nodrošināt iespēju katram tirgus dalībniekam veikt ekonomisko darbību brīvas un godīgas konkurences apstākļos, kā arī veicināt konkurences attīstību visos tautsaimniecības sektoros sabiedrības interesēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu