«Citadele» Latvijas IKP pieaugumu 2015.gadā lēš 2-2,5% robežās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Citadeles» eksperti Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu 2015.gadā lēš 2-2,5% robežās.

Saskaņā ar IKP ātro novērtējumu Latvijā pērn pēdējā ceturksnī ir saglabājusies mērena ekonomikas izaugsme, un IKP gada griezumā ir audzis par 1,9%. Tādējādi ekonomikas pieauguma tempi 2014.gadā kopumā ir sabremzējušies līdz 2,3% pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, kas ir gandrīz uz pusi lēnāk salīdzinājumā ar vidēji 4-5% izaugsmi iepriekšējo trīs gadu laikā, skaidro «CBL Asset Management» Tirgus analīzes nodaļas ekonomiste Simona Striževska.

Pērn pēdējā ceturksnī, līdzīgi kā arī visa 2014.gada laikā, pozitīvo devumu IKP izaugsmei nodrošināja lielākoties uz iekšējo pieprasījumu orientētās nozares. Spriežot pēc pieejamās informācijas, pērn ceturtajā ceturksnī tirdzniecības apgrozījuma kāpums un būvniecības produkcijas izlaide ir bijuši starp galvenajiem IKP izaugsmi atbalstošiem faktoriem. Apstrādes rūpniecības sektora pienesums ekonomikas izaugsmes ciparam savukārt jau otro ceturksni pēc kārtas saglabājās ar mīnuss zīmi, ko lielākoties noteica izaugsmes tempu atslābums Eiropā, Krievijas ekonomiskās problēmas un embargo negatīvā ietekme uz atsevišķiem pārtikas ražotājiem, sevišķi piena un piena produktu segmentā, un vājāks pieprasījums pēc kapitālprecēm iekšējā tirgū, skaidro ekonomiste.

Līdzīgi kā 2014.gadā, arī šā gada Latvijas ekonomikas izaugsmei lielākos riskus rada ģeopolitiskā nestabilitāte reģionā un Krievijas ekonomikas stāvokļa pasliktinājums. Ņemot vērā dramatisko naftas cenu samazinājumu un rubļa vērtības kritumu, Krievijā 2015.gadā sagaidāma salīdzinoši dziļa ekonomikas lejupslīde. Tai pat laikā eirozonas augstākas frekvences datos gada nogalē turpretim sāka parādīties stabilizācijas pazīmes. Tas kopā ar sagaidāmo pozitīvo efektu uz Latvijas iekšzemes pieprasījumu no zemākām energoresursu cenām šogad ļauj sagaidīt pozitīvu ekonomikas dinamiku. Tādējādi «Citadeles» eksperti Latvijas IKP pieaugumu 2015.gadā prognozē 2-2,5% robežās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu