EM ar «Expo» rīkotāju sāk pārrunāt Latvijas paviljona pamatu nojaukšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ekonomikas ministrija (EM) sākusi komunikāciju ar šogad Itālijas pilsētā Milānā gaidāmās starptautiskās izstādes «World Expo» rīkotāju «Expo 2015 S.p.A» par Latvijas paviljona pamatu nojaukšanu un teritorijas sakopšanu.

Tiesa, EM nesniedza detalizētāku informāciju par Latvijas iecerētā paviljona pamatu nojaukšanas procesu, tā termiņiem un precīzām izmaksām. Iepriekš ministrija bija aprēķinājusi, ka Latvijas paviljona teritorijas labiekārtošanas darbi varētu izmaksāt aptuveni 235 642 eiro.

Savukārt

konkrētas aplēses par kopējām Latvijas «World Expo» izmaksām EM jāpaziņo valdībai līdz šā gada maijam.

Jau ziņots, Latvija nepiedalīsies starptautiskajā izstādē «World Expo 2015», kas šogad norisināsies Itālijas pilsētā Milānā, šonedēļ lēma valdība.

Pēc Ministru kabineta lēmuma par dalības izstādē pārtraukšanu, ir jālauž līgums par dalību izstādē «Expo Milano 2015» un jāsāk sarunas ar izstādes «Expo Milano 2015» organizatoru «Expo 2015 S.p.A» par procedūrām un maksājumiem saistībā ar Latvijas dalības pārtraukšanu.

Savukārt pakalpojuma līgumiem ar komandītsabiedrību «Expo 2015» to laušanas gadījumā joprojām saglabājas ietekme uz budžetu, proti, laužot pakalpojuma līgumus, komandītsabiedrībai «Expo 2015» izmaksājamas summas par projekta gaitā sāktajiem darbiem un veiktajiem ieguldījumiem.

Tāpat EM jāpiesaista neatkarīgs eksperts, kas izvērtēs un iespēju robežās samazinās komandītsabiedrībai «Expo 2015» izmaksājamās summas par projekta gaitā iesāktajiem darbiem, kuras nav pamatotas vai tieši attiecināmas uz projektu.

Kā ziņots, starptautiskā izstāde «Expo Milano 2015» notiks no 2015.gada 1.maija līdz 31.oktobrim Itālijas pilsētā Milānā.

Tiesības realizēt Latvijas dalību izstādē «Expo Milano 2015» konkursa kārtībā ieguva komandītsabiedrība «Expo 2015», kurā ietilpst SIA «Positivus Event», SIA «Made arhitekti», Rolands Pēterkops un SIA «McCann Rīga». Latvijas paviljona arhitektoniskais un saturiskais risinājums izmaksā 3 349 174 eiro.

Pagājušā gada decembrī bez rezultātiem beidzās Latvijas paviljona būvniecības iepirkums. Iepirkumā piedalījās divi pretendenti - «RBSSkals Būvvadība» un Itālijas uzņēmums «Paolo Beltrami S.p.A» ar Latvijas apakšuzņēmēju SIA «Baumeister». «RBSSkals Būvvadības» piedāvātā līgumcena bija 6,03 miljoni eiro, «Paolo Beltrami S.p.A» - 6,22 miljoni eiro.

Ekonomikas ministre norādīja, ka abu pretendentu piedāvātās cenas ir līdzīgas, tāpēc aizdomās par abu uzņēmumu iespējamu vienošanos EM vērsās KP. Izvērtējot no ministrijas saņemto informāciju, KP tomēr nesaskatīja pamatu tālākas izpētes ierosināšanai.

Latvijas paviljona būvniecību «World Expo» par 3,1 miljonu eiro bija plānots uzticēt Šveices būvuzņēmumam «Adunic AG», kas kā ģenerāluzņēmējs patlaban būvē arī Vācijas un Austrijas paviljonus izstādē «World Expo». Taču līgums pagaidām nav noslēgts. Vēlāk «Adunic AG» paziņoja, ka būvnieks ir gatavs būvēt Latvijas paviljonu par diviem miljoniem eiro.

Pagājušajā nedēļā laikraksta «Diena» publikācijā tika apgalvots, ka «World Expo» Latvijas dalības tāme ir nelietderīga un «uzpūsta» un apstiprina jau rakstīto, ka projekts kalpojis par «naudas pumpi» atsevišķiem uzņēmējiem. Komandītsabiedrība «Expo 2015», kas atbildīga par Latvijas paviljona radošo darbu, šos pārmetumus nodēvēja par nepatiesiem un tendencioziem.

Vēlāk ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pieļāva, ka «Expo 2015» var nākties atmaksāt nelietderīgi izmantoto naudu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu