Lukašenko vaino iedzīvotājus Baltkrievijas rubļa devalvācijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ceturtdien vainoja valsts iedzīvotājus Baltkrievijas rubļa devalvācijā, paziņojot, ka varas iestādes neplānoja pērnā gada beigās devalvēt nacionālo valūtu, bet iedzīvotāji izdarīja visu, lai tas notiktu.

«Mēs negrasījāmies devalvēt nacionālo valūtu. Un es toreiz teicu - ja jūs skraidīsiet pa valūtas maiņas punktiem, jūs mūs pamudināsiet uz to, ka mēs būsim spiesti palaist nacionālo valūtu brīvā peldējumā, lai neiztukšotu mūsu zelta valūtas rezerves,» Lukašenko sacīja preses konferencē Minskā.

«Tad kādas var būt pretenzijas man? Es zināju, ka jūs kā īsteni baltkrievi mani neklausīsiet. Jūs pagājušajā gadā nopirkāt 60 tūkstošus automobiļu. Šajā gadījumā jūs izvedāt no Krievijas visu, kas tur bija, no Maskavas un no Pīteras (Sanktpēterburgas),» sacīja prezidents.

Baltkrievijas rublis pērn zaudēja pusi savas vērtības. Decembrī tas tika devalvēts par 9% attiecībā pret ASV dolāru.

Baltkrievijas centrālā banka 5.janvārī devalvēja Baltkrievijas rubļa vērtību par 7%, bet 8.janvārī - vēl par apmēram 7%.

Lai gan Baltkrievijas rublis oficiāli nav piesaistīts Krievijas rubļa kursam, Baltkrievija ir ļoti atkarīga no Krievijas un jutīga pret tās ekonomikas problēmām. Krasās Krievijas rubļa vērtības krišanās dēļ decembrī Baltkrievijā izcēlās panika un valsts iedzīvotāji steidza savus ietaupījumus apmainīt pret ASV dolāriem vai eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu