Pērn visvairāk investēts Rīgā, Jūrmalā un Mārupes novadā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2014.gadā vislielākais investēšanas gadījumu skaits reģistrēts Rīgā, Jūrmalā un Mārupes novadā, savukārt summāri vislielākās investīcijas spējuši piesaistīt uzņēmumi, kuri par savu mājvietu izvēlējušies Rīgu, Jelgavu un Liepāju, izpētījusi SIA «Lursoft».

Vērtējot, kā ārvalstu investoru aktivitāte mainījusies, salīdzinot ar 2013.gadu, pērn no piecu lielāko pilsētu un novadu saraksta, kuru uzņēmumos reģistrēts lielākais investēšanas gadījumu skaits, pazudis Daugavpils vārds, tā vietā līderiem pievienojies Babītes novads, kura uzņēmumos visbiežāk - kopumā 13,21 miljona eiro vērtībā - investīcijas pagājušajā gadā ieguldījis AS «Ostermalm Property Investments Limited».

Vislielākais investīciju gadījums 2014.gadā Babītes novadā bija Šveices «Divertimento Investment AG» 7,2 miljonu eiro investīcijas SIA «Jūrmala Golf Course» pamatkapitālā, kas iepriekš bijusi zināma kā SIA «Saliena Golf Course».

Ņemot vērā, ka galvaspilsētā tradicionāli ir koncentrēts lielākais uzņēmumu skaits (no pērn reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem Rīgā reģistrēti vairāk nekā 60%), likumsakarīgi, ka arī Rīga var lepoties ar vislielāko investēšanas gadījumu skaitu. «Lursoft» aprēķini rāda, ka 2014.gadā galvaspilsētas uzņēmumos fiksēti 4824 investīciju ieguldīšanas gadījumi, kas ir 28 reizes vairāk nekā tuvākajai sekotājai Jūrmalai.

Apjomīgākās investīcijas Rīgā pagājušajā gadā nodrošinājis «S.P.I. Regional Business Unit B.V.» darījums, ieguldot 104,54 miljonus eiro jaunreģistrētajā SIA «Amber Beverage Group» pamatkapitālā, aiz kura ar 62,18 miljoniem eiro seko «Merko Ehitus» investīcijas SIA «Merko Investments» kapitālā. Kopumā aizvadītā gada laikā Rīgā reģistrēti 16 gadījumi, kad vienā darījumā uzņēmuma kapitālā ieguldīti vairāk nekā desmit miljoni eiro, savukārt vidējā summa, kādu lielākoties pagājušajā gadā vienā reizē investējuši ārvalstnieki Rīgas uzņēmumos, veido 2800 eiro. Kopumā ārvalstu tiešo investīciju uzkrājums Rīgas uzņēmumos 2014.gadā audzis par 119,31 miljoniem eiro.

Otrs lielākais tiešo ārvalstu investīciju apjoma pieaugums pērn reģistrēts Jelgavā, kur investīciju pieaugums veidojis 28,49 miljonus eiro. Pēc «Lursoft» pieejamās informācijas, visapjomīgākās investīcijas Zemgales lielākajā pilsētā pagājušajā gadā nodrošinājis «Fortum Holding B.V.», ieguldot līdzekļus gan SIA «Fortum Latvia», gan arī nu jau reorganizētā SIA «Fortum Latvija» pamatkapitālā. Tiesa gan, salīdzinot ar Rīgu, Jelgavā vidējā naudas summa, kas investēta vienā darījumā 2014.gadā, bijusi nedaudz zemāka, proti, 2100 eiro.

Pagājušajā gadā ievērojami uzkrāto investīciju apjoms audzis arī Liepājā - par 21,03 miljoniem eiro, savukārt Ādažu novadā uzkrājums palielinājies par 12,32 miljoniem eiro, bet Siguldas novadā par 9,19 miljoniem eiro.

«Lursoft» apkopotā informācija liecina, ka pērn vislielākie investēšanas gadījumi Ādažu novadā reģistrēti tādos uzņēmumos, kā SIA «Rīgas oriģināls», SIA «Autoclub Angel», SIA «Riding School Ellit» un SIA «KH Select», savukārt Siguldas novadā vairāk nekā deviņu miljonu eiro lielas investīcijas kapitālam no norvēģu AS «Worldfarm Holding» piesaistījis 2006.gadā dibinātais SIA «WorldFarm Management».

Jau ziņots, ka 2014.gada nogalē uzkrāto investīciju apjoms Latvijā veidoja 7,259 miljardus eiro, kas gada laikā ir pieaugums par 2,92%, izpētījusi SIA «Lursoft».

Lai arī pērn uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju apjoms Latvijas uzņēmumos audzis, pieaugums vairs nav bijis tik straujš, kā, piemēram, 2013.gadā.

Analizējot rādītāja pieauguma dinamiku ilgākā laika periodā, redzams, ka pēdējos gados, salīdzinot, piemēram, ar 2009.gadu, kad uzkrāto investīciju apjoms palielinājās par vairāk nekā vienu miljardu eiro, uzkrāto investīciju apjoma pieauguma tempi ir nedaudz samazinājušies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu