SVF sāks izstrādāt reformu programmas alternatīvas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskais valūtas fonds (SVF) trešdien paziņoja, ka sāks izstrādāt alternatīvas savai reformu programmai, kas piecu gadu laikā nav saņēmusi nepieciešamo apstiprinājumu no ASV valdības.

SVF valdes priekšlikums paredz, ka fonds sešu mēnešu laikā noskaidros, ko varētu paturēt no 2010.gada reformu paketes. SVF lielākā akcionāre ASV sākotnēji atbalstīja šīs reformas, bet tagad tās ir bloķējis ASV Kongress.

SVF nepavēstīja, ko varētu paredzēt tā sauktais «Plāns B». 2010.gada pakete paredzēja divkāršot SVF finansējumu un nedaudz palielināt Ķīnas un citu attīstības ekonomiku balsstiesības.

SVF valde, kurā ir 24 locekļi, paziņojumā direktoru padomei pauda «dziļu nožēlu», ka 2010.gada reformas vēl arvien ir bloķētas, un piebilda, ka tāpēc SVF nespēja ievērot termiņus darbā pie kvotu pārskatīšanas.

Valde ierosināja līdz 30.jūnijam izstrādāt jaunus pasākumus, kas parādīs «nozīmīgu progresu ceļā uz 2010.gada reformu mērķu sasniegšanu».

ASV kā viena no SVF dibinātājām un pasaules lielākā ekonomika kontrolē 16,7% no balsstiesībām SVF. Tas praktiski nozīmē ASV veto tiesības pret jebkādu svarīgu iniciatīvu, jo reformu pieņemšanai nepieciešams, lai tās tiktu atbalstītas ar vismaz 85% balsu.

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija ir vairākkārt aicinājusi Kongresu piekrist šīm reformām, kuras SVF pieņēma, mēģinot panākt lielāku finansējumu laikā, kad Eiropā sākās finanšu krīze un SVF iesaistījās Grieķijas, Īrijas un Portugāles glābšanā.

Republikāņu kongresmeņi ir bloķējuši šo reformu apstiprināšanu. Iespēja to panākt ir samazinājusies, kopš Kongresa vēlēšanās novembrī republikāņi ieguva kontroli pār abām Kongresa palātām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu