Pareizi īstenots, Junkera plāns var radīt 2,1 miljonu darbavietu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera ierosinātais Eiropas Savienības (ES) investīciju plāns līdz 2018.gadam var radīt 2,1 miljonu jaunu darbavietu, ja tas tiks pareizi īstenots, paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Starptautiskā Darba organizācija (ILO).

ILO brīdināja, ka plānam būs salīdzinoši neliela ietekme uz bezdarba mazināšanu, ja tas nekoncentrēsies uz pieejamu kredītu nodrošināšanu mazajiem uzņēmumiem, kas nodarbina lielu skaitu strādājošo un nenodrošinās papildu investīcijas valstīs ar visaugstākajiem bezdarba rādītajiem.

«Ja Junkera investīciju plāns nebūs labi izstrādāts, pozitīvais efekts attiecībā uz nodarbinātību būs ļoti neliels,» norādīja ILO izpētes direktors Remons Torress.

«Līdz 2018.gadam nodarbinātības efekts būs tikai 400 000 jaunu darbavietu un, ņemot vērā 23 miljonus bezdarbnieku, tas ir ļoti neliels procents,» viņš sacīja reportieriem.

«Toties, ja plāns būs labi izstrādāts, jauno darbavietu skaits var sasniegt 2,1 miljonu līdz 2018.gadam un samazināt bezdarba līmeni par gandrīz vienu procentpunktu,» piebilda Torress.

Viņš uzsvēra, ka plānam jākoncentrējas uz enerģētikas un «zaļajiem» projektiem.

«Plānam ir jārisina zemās nodarbinātības cēloņi Eiropā un, īpaši, mazajos un vidējos uzņēmumos,» teica Torress.

«Augsta bezdarba valstīs, kā Itālijā, Spānijā un citur ir mazie uzņēmumi, kas nevar investēt, jo viņiem nav pienācīgas piekļuves banku kredītiem,» skaidroja Torress.

ILO uzsvēra, ka proporcionāli vairāk resursus vajadzētu nodrošināt tām ES valstīm, kurām tā ir visvairāk nepieciešama, norādot uz Eiropas ziemeļu un dienvidu dalījumu.

ILO norādīja, ka

Francija, Itālija, Lielbritānija un Vācija ir saņēmušas 45% no visa Eiropas Investīciju bakas (EIB) finansējuma.

«Pēdējos gados neproporcionālajam pieaugumam nodarbinātības līmenī nesekoja paralēls EIB finansējuma pieaugums,» paziņoja ILO, norādot, ka Grieķija saņēma tikai 2,3% no EIB ES dalībvalstīm veltītā finansējuma, lai arī tajā bija 5,1% no bloka bezdarbniekiem.

«Līdzīgi, Spānija saņēma 16,6% no kopējā EIB ES veltītā finansējuma, bet tajā ir 23,1% no ES kopējā bezdarbnieku skaita,» piebilda ILO.

«Šīs tendences ir radījušas milzīgas ekonomiskās un sociālās izmaksas, ar negatīvāko ietekmi Dienvideiropā, bet nodarot kaitējumu mājsaimniecībām un strādājošajiem visā reģionā,» sacīja ILO politikas direktora vietniece Sandra Polaski.

«Ar katru dienu pieaug steidzamība risināt šos zaudējumus,» viņa piebilda.

Jau ziņots, ka Junkers 2014.gada novembra beigās oficiāli paziņoja

par investīciju plānu 315 miljardu eiro apmērā, kura mērķis ir veicināt Eiropa Savienības ekonomikas izaugsmi.

Plāns paredz, ka ES ekonomikai laika posmā no 2015.līdz 2018.gadam tiktu piesaistītas investīcijas vismaz 315 miljardu eiro apmērā. Atšķirība EK piedāvātajam investīciju veicināšanas projektam no līdzšinējām investīcijām caur ES fondiem ir tajā, ka tas būs līdzfinansējums privātiem un publiskiem projektiem, piesaistot finanšu instrumentus ar multiplicējošu ietekmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu