6000 klientu izvēlējušies elektroenerģijas cenas piesaisti biržai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Janvārī seši tūkstoši Latvijas energoapgādes kompānijas «Latvenergo» klientu bija izvēlējušies «Elektrum Dinamiskais» produktu, kurā elektroenerģijas cena ir piesaistīta biržai, pavēstīja uzņēmuma preses sekretāre Sandra Vējiņa.

«Tas apstiprina gada sākuma tendenci, ka gada pirmajā mēnesī brīvajā elektrības tirgū izdevīgi ir elektroenerģiju iegādāties atbilstoši mainīgās cenas piedāvājumam, taču tas negarantē šādu cenu arī nākamajos mēnešos,» sacīja Vējiņa.

Viņa skaidroja, ka tarifu veido elektroenerģijas cena (aptuveni 33%), kā arī regulēti lielumi – maksa par sadales un pārvades pakalpojumiem, obligātā iepirkuma komponente jeb atbalsts elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem energoresursiem un koģenerācijā, kā arī pievienotās vērtības nodoklis.

«Janvārī vairumtirgū [biržā] ir vērojama elektrības cenu lejupslīde par 20%, tādēļ klientiem, kuri noslēdza mainīgas cenas piedāvājumus, tas veidos aptuveni 6% kopējā rēķina ietaupījumu salīdzinājumā ar fiksēto cenu rēķiniem. Cenu kritumu vairumtirgū noteica lētākas (sezonālas) elektroenerģijas importa iespējas no Skandināvijas,» teica «Latvenergo» preses sekretāre.

Vējiņa gan piebilda, ka elektroenerģijas cenu biržā nosaka elektroenerģijas izstrādēs un piegādes iespējas reģionā kopumā - situācija ir mainīga, taču tradicionāli novērots, ka gada vidējā elektroenerģijas cena ir augstāka nekā janvārī un februārī.

«Novērojam, ka brīvā tirgus apstākļos klienti lietišķi iepazīstas ar mūsu sniegto informāciju par norisēm tirgū un izvēlas savai mājsaimniecībai piemērotāko risinājumu. Ja klients izvēlas mainīgo jeb biržas cenas produktu, svarīgi zināt, kādas ir fiksēto un biržas produktu priekšrocības un atšķirības. Fiksētas cenas produkti piedāvā drošību un izmaksu prognozējamību ilgākā laika posmā. Savukārt, izvēloties biržas produktus, ir jārēķinās, ka ikmēneša izmaksas būs mainīgas - būs brīži, kad par elektroenerģiju klients maksās mazāk nekā fiksētas cenas produktos, taču var būt arī otrādi, kad mainīgo produktu cena būs augstāka par fiksēto produktu cenu,» klāstīja «Latvenergo» komercdirektors Uldis Bariss.

«Latvenergo» izpēte par klientu ieradumiem ļauj secināt, ka vairums Latvijas mājsaimniecību novērtē drošību un stabilitāti ilgtermiņā, jo nevēlas riskēt un tādēļ izvēlas fiksētas cenas piedāvājumus. Šos datus apstiprina arī SKDS veiktā aptauja, kurā klienti atzīst, ka ir informēti par iespējām elektroenerģiju pirkt dažādos piedāvājumos no dažādiem tirgotājiem, taču viņi izvēlēsies ierasto formu/vēsturisko tirgotāju.

«Latvenergo» ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu