Atjauno tiesvedību «airBaltic», lidostas un «flyLAL» strīdā par īpašumu arestu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Augstākā tiesa (AT) šodien atjaunoja tiesvedību strīdā starp bankrotējušo Lietuvas lidsabiedrību «flyLAL-Lithuania Airlines» («flyLAL») un starptautisko lidostu «Rīga», kā arī nacionālo lidsabiedrību «airBaltic» par aresta uzlikšanu atbildētāju mantai.

Kā norādīja AT preses sekretāre Baiba Kataja, šodien tiesas sēdē tika skatīti vairāki lietas dalībnieku pieteiktie lūgumi. Tiesa apmierināja lidostas lūgumu atlikt lietas izskatīšanu, ļaujot iesniegt papildu pierādījumus lietā, kas saistīti ar lidostas «Rīga» nozīmi valsts drošības aspektā un iespējamo zaudējumu aprēķināšanu.

Lidosta un «airBaltic» lūdza apturēt tiesvedību lietā sakarā ar pieteikuma iesniegšanu Viļņas apgabaltiesā par prasības nodrošinājuma atcelšanu. Šos lūgumus tiesa noraidīja.

Tiesa arī uzdeva pieteicējai «flyLAL» iesniegt tiesai pierādījumus prasības nodrošinājuma summas aprēķina pamatotībai.

Nākamais lietas izskatīšanas datums vēl nav noteikts.

Kā ziņots, 2013.gada pavasarī AT Senāts šajā lietā nolēma uzdot vairākus prejudiciālus jautājumus Eiropas Savienības (ES) Tiesai par to, kā interpretējama ES regula par citas dalībvalsts tiesu nolēmumu atzīšanu. Pēc ES Tiesas prejudiciālā sprieduma saņemšanas, kurā sniegtas atbildes uz konkrētiem jautājumiem, AT bija pamats atjaunot tiesvedību lietā.

Lidosta «Rīga» un «airBaltic» iesniedza blakus sūdzības par Rīgas apgabaltiesas lēmumu, ar kuru uzlikts arests atbildētāju mantai. Apgabaltiesa apelācijas kārtībā atstāja negrozītu Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2012.gada 19.janvāra lēmumu atzīt un izpildīt Latvijā Lietuvas tiesas 2008.gada lēmumu par aresta uzlikšanu «airBaltic» un lidostas «Rīga» kustamajai mantai un mantiskajām tiesībām apjomā, kas nepārsniedz prasījuma summu - 40 miljonus latu.

Šo Latvijas kompānijām nelabvēlīgo lēmumu Lietuvas tiesa toreiz pieņēma pēc «flyLAL» pieteikuma.

Kā ziņots, Latvijas pirmās instances tiesa gan noraidīja «flyLAL» lūgumu piemērot nodrošinājumu šī nolēmuma izpildei. Lietuvas lidsabiedrība nepārsūdzēja ne lēmumu par atteikumu piemērot nodrošinājumu, ne lēmumu par tā pieteikuma daļēju apmierināšanu. Par Lietuvas tiesu instanču 2008.gada nogalē pieņemtajiem lēmumiem «flyLAL» prasības lietā pret Rīgas lidostu un «airBaltic» Latvijas kompānijas vērsās tiesās Latvijā, lūdzot neatzīt valstī par izpildāmiem ārvalsts tiesas lēmumus un apturēt Lietuvas lidsabiedrības «flyLAL» pieteikumu par lēmumu izpildi Latvijā.

Rīgas rajona tiesa 2009.gada 16.janvārī atteicās pieteikumu pieņemt izskatīšanai, un šo lēmumu atstāja spēkā arī AT Senāts, kurā to bija pārsūdzējuši «airBaltic» un lidosta.

Tolaik tika ziņots, ka Lietuvas tiesa nolēmusi arestēt «airBaltic» līdzekļus pēc «flyLAL» prasības pret «airBaltic» un Rīgas lidostu par iespējamiem konkurences pārkāpumiem, kas lietuviešiem esot radījuši 40 miljonu latu zaudējumus.

Tiesa kā nodrošinājumu nolēma arestēt «airBaltic» un Rīgas lidostas īpašumus par šo summu, neattiecinot to vienīgi uz banku kontiem, jo tas varētu traucēt uzņēmuma darbību.

Kā ziņots, «flyLAL» bankrotēja 2009.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu