Latvija ekonomiskās brīvības reitingā pakāpusies par piecām pozīcijām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Pētniecības institūta «Heritage Foundation» un «The Wall Street Journal» izveidotajā 2015.gada pasaules valstu ekonomiskās brīvības reitingā Latvija ieņem 37.vietu, gada laikā pakāpjoties par piecām pozīcijām.

Latvija joprojām atrodas mēreni brīvo valstu kategorijā un ievērojami atpaliek no Igaunijas un Lietuvas,

kuras šogad ieņem attiecīgi astoto (pērn 11.vietu) un 15.vietu (pērn 21.vietu) un atrodas pārsvarā brīvo valstu kategorijā.

Visaugstākais ekonomiskās brīvības indekss šogad piešķirts Honkongai, bet otro vietu ieņem Singapūra, abām saglabājot savas pagājušā gada pozīcijas.

Starp desmit ekonomiski brīvākajām pasaules valstīm ir arī Kanāda, Čīle, Igaunija, Īrija un Maurīcija. Pilnīgi brīvo valstu kategoriju noslēdz Jaunzēlande, Austrālija un Šveice, kuras ieņem tālākās vietas valstu ekonomiskās brīvības reitingā.

Tikmēr valstis ar pašu zemāko ekonomisko brīvību ir Venecuēla, Kuba un Ziemeļkoreja.

«Heritage Foundation» reitingā izvērtēta ekonomiskā brīvība 178 pasaules valstīs. Indekss veidots, izvērtējot tādus faktorus kā tirdzniecības politika, nodokļu slogs, valsts iejaukšanās ekonomiskajos procesos, monetārā politika, kapitāla plūsmas un ārvalstu investīcijas, banku un finanšu sektors, īpašuma tiesības un korupcijas līmenis.

Indeksā ir izmantoti rādītāji no 100, kas ir pilnīgi brīva ekonomika, līdz 0 - pilnīgi nebrīva ekonomika. Valstis ar indeksa vērtību 80 vai vairāk uzskata par ekonomiski brīvām, no 70 līdz 79,9 - pārsvarā brīvām, no 60 līdz 69,9 - mēreni brīvām, no 50 līdz 59,9 - pārsvarā nebrīvām, bet ar indeksa vērtību zem 50 - par apspiestām.

Ekonomiski visbrīvākās valsts Honkongas rādītājs ir 89,6 punkti, Igaunijai - 76,8, Lietuvai - 74,7 un Latvijai - 69,7.

Savukārt Ziemeļkorejas ekonomiskā brīvība novērtēta ar 1,3 punktiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu