Eksperti: Kipra no recesijas šogad neizkļūs

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kipras ekonomika šogad saglabāsies recesijā, taču lejupslīdes temps būs lēnāks salīdzinājumā ar 2014.gadu, otrdien prognozē Kipras Universitāte.

Universitātes ekonomiskās izpētes centrs prognozē, ka Kipras iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad samazināsies par 0,4%, salīdzinot ar pērnajam gadam lēsto kritumu 2,2% apmērā.

Kipras ekonomika lejupslīdi piedzīvo jau kopš 2011.gada trešā ceturkšņa.

Šis prognozes ir drūmākas par valdības un Kipras starptautisko aizdevēju paustajām aplēsēm, ka valsts 2015.gadā izkļūs no recesijas ar ekonomikas izaugsmi aptuveni 0,5% apmērā.

Universitātes prognozes liecina, ka kavēšanās ar strukturālo reformu īstenošanu un augsts tā dēvēto slikto kredītu apjoms negatīvi ietekmēs ekonomikas atlabšanu.

Tāpat Kipras spēju izkļūt no recesijas iedragās Krievijas ekonomikas nedienas un neskaidrība par Grieķijas nākotni pēc parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām.

Universitāte arī norāda, ka Kiprā joprojām novērojams augsts bezdarba līmenis, augstas procentu likmes un kreditēšanas krīze.

Taču pozitīvu ietekmi varētu radīt Eiropas Centrālās bankas lēmums īstenot jaunus stimulēšanas pasākumus un britu sterliņu mārciņas vērtības pieaugums, kas mudina aizvien vairāk britus apmeklēt Kipru.

Starptautiskajiem aizdevējiem 2013.gada martā Kipru nācās glābt, lai novērstu bankas nozares sabrukumu. Apmaiņā pret šo glābšanu Kipra apņēmās īstenot bargu taupību un finanšu sektora restrukturizāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu